Spring naar inhoudSpring naar footer

The Lobster en Land in Shade in de prijzen in Cannes

Beide Nederlands minoritaire speelfilms in de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes zijn dit weekend in de prijzen gevallen. The Lobster van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos waarbij de Nederlandse coproducent Lemming Film betrokken was heeft de Jury Prize gewonnen. Land and shade, geregisseerd door César Acevedo en gecoproduceerd door Topkapi Films won de Caméra d’Or, de France 4 Visionary Award, de Golden Rail Prize en de SACD Prize.

The Lobster, de vierde speelfilm van Yorgos Lanthimos was geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Cannes. De film is een co-productie van Element Pictures (IR), Lemming Film (NL), Faliro House (GR), Haut et Court (FR) en Scarlet Films (UK) en is tot stand gekomen met steun van Irish Film Board, het Nederlands Filmfonds, BFI Film Fund, Film4, Eurimages, Greek Film Centre, CNC, Aide aux Cinémas du Monde, CINE+, MEDIA Programme of the European Union en Canal+. De beeld en geluid nabewerking van The Lobster vond plaats bij het Nederlandse Storm Postproductie, Warnier Posta en Wave Studios.

Het familiedrama La Tierra y La Sombra (Land and Shade) geregisseerd door César Acevedo was geselecteerd voor Le Semaine de la Critique. De film is geproduceerd door Burning Blue (Colombia) in coproductie met Ciné-Sud Promotion (Frankrijk), Una Films (Duitsland) en Topkapi Films (Nederland) met steun van het Colombian Film Fund, Aide aux Cinémas du Monde, Hubert Bals Fund ontwikkeling en Ibermedia.

La Tierra y La Sombra kwam tot stand met steun van het NFF+HBF co-production scheme, een samenwerkingsprogramma van het Nederlands Filmfonds en het International Film Festival Rotterdam. Uit de projecten die eerder ontwikkelingsondersteuning kregen van het HBF (Hubert Bals Fund) selecteert het Filmfonds jaarlijks vier producties die in aanmerking komen voor een coproductiebijdrage in de realisering. Het gaat daarbij om projecten van getalenteerde filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa.