Spring naar inhoudSpring naar footer

Speelfilmproject In Alaska geselecteerd voor l’Atelier Cannes

De Nederlandse scenarist/regisseur Jaap van Heusden is met zijn speelfilmproject In Alaska geselecteerd voor het prestigieuze l’Atelier 2019 op het Filmfestival de Cannes. In Alaska (script en regie Jaap van Heusden, productie IJswater Films) werd ontwikkeld binnen het Filmfondsprogramma Talentontwikkeling in internationale context.

Jaap van Heusden is samen met 14 andere nieuwe en reeds gevestigde makers van over de hele wereld geselecteerd voor l’Atelier Cannes.

Logline In Alaska:
Woody, een zeventienjarige jongen uit een gehucht in Alaska, is zo depressief dat hij een eind aan zijn leven wil maken. In plaats daarvan doet hij iets extreem doms: hij schiet een gat in de oliepijpleiding en wordt zo een ‘most wanted’ crimineel, achtervolgd door de doorgewinterde special agent Susan Tarheel. Terwijl hij moet vluchten voor zijn leven, leert hij voor het eerst wat het betekent om écht te leven.

Cinefondations Atelier viert zijn 15e jaar dit jaar en nodigt 15 regisseurs uit op het Festival de Cannes wiens handschrift en projecten als bijzonder veelbelovend worden beschouwd. Samen met hun producent worden ze op het festival in de gelegenheid gesteld om potentiele internationale partners te ontmoeten, essentieel voor de volgende stap en de realisering van hun speelfilmproject

Met het programma Talentontwikkeling in Internationale Context kunnen sinds 2014 teams, bestaande uit een scenarist, regisseur (of scenarist/regisseur) en producent, urgente, eigenzinnige en cinematografisch onderscheidende filmprojecten (speelfilms, documentaires of lange animatiefilms) voor de internationale markt ontwikkelen. Het moet een scenario of documentaire-filmscript opleveren dat de potentie heeft om als internationale coproductie gerealiseerd te worden, voor toonaangevende festivals te worden geselecteerd en internationaal uitgebracht te worden. Per team wordt een internationale expert aan het project verbonden om het traject te begeleiden.