Spring naar inhoud Spring naar footer

Speelfilm Buladó gekozen als Nederlandse oscarinzending

Buladó, van regisseur Eché Janga met onder meer Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de aankomende Academy Awards in de categorie International Feature Film.

Het magisch-realistische Buladó werd uit 13 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie, die bestaat uit afgevaardigden van verschillende brancheverenigingen en organisaties in de Nederlandse filmindustrie. Op 15 maart worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt. De 93e Oscaruitreiking vindt vervolgens plaats op 25 april 2021.

De speelfilm beleefde haar wereldpremière als openingsfilm van het Nederlands Film Festival op 25 september en werd bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Film. Buladó is op dit moment een hit in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters en is inmiddels door meer dan 30.000 bezoekers bezocht.

Buladó vertelt een liefdevol familieverhaal en speelt zich af in Band’abou Curaçao. De film is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door de vertelling naar het witte doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa.

Buladó is de tweede speelfilm van Eché Janga, die samen met Esther Duysker ook het script schreef. De film is geproduceerd door Keplerfilm in coproductie met NTR en is ondersteund door het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en het CoBO. De film wordt gedistribueerd door Gusto Entertainment.