Spring naar inhoud Spring naar footer

Rutger Hauer overleden

Acteur Rutger Hauer (75) is na een kort ziekbed overleden, heeft zijn familie aan ANP laten weten. Hij overleed afgelopen vrijdag in Beetsterzwaag, Friesland. De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden.

IN MEMORIAM: RUTGER HAUER

Voor velen is Floris een jeugdheld uit de gelijknamige televisieserie die vanaf 1969 werd uitgezonden. Het was voor Rutger Hauer de start van een lange en succesvolle internationale carrière.

Als de rol maar iets magisch had
Rutger Hauer werkte in de eerste jaren vaak samen met regisseur Paul Verhoeven en speelde glansrollen in TURKS FRUIT (1973), de best bezochte Nederlandse Film ooit, KEETJE TIPPEL (1975), MAX HAVELAAR (1976), SOLDAAT VAN ORANJE (1977), GRIJPSTRA EN DE GIER (1979), FLESH + BLOOD (1985) en SPETTERS (1980). Zijn rol in SOLDAAT VAN ORANJE bezorgde hem zijn ticket naar het buitenland. Begin jaren tachtig brak hij door in Amerika met Sylvester Stallone in NIGHT HAWKS (1981). Vooral met BLADE RUNNER (1982) maakte hij grote indruk. Hij was daarna in een indrukwekkende hoeveelheid Amerikaanse films te zien, onder meer in THE HITCHER (1986) en BLIND FURY (1989) en in veel actie-, horror- en sciencefictionfilms. Hij speelde vaak psychopaat, robot, nazi, vampier en terrorist. Zelf zei hij dat het hem niet uitmaakte om good guy of bad guy te spelen, als de rol maar iets magisch had. Met CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND (2002) en in 2005 met Hollywoodkaskraker BATMAN BEGINS en SIN CITY had hij opnieuw groot succes.

Terug in Nederland
In 2006 richtte hij de Rutger Hauer Film Factory op, een 10-daagse masterclass voor filmmakers waarbij ook filmstudenten ervaring konden opdoen. Rond deze periode keerde hij terug naar Nederlandse rollen. In 2009 speelde hij in de film OOGVERBLINDEND van Cyrus Frisch zijn eerste hoofdrol in een Nederlandse speelfilm sinds SPETTERS in 1980. In 2011 behaalden BLACK BUTTERFLIES en DE HEINEKEN ONTVOERING waarin Rutger Hauer speelde, beiden de status Gouden Film, met meer dan 100.000 bioscoopbezoekers.

Nederlands Film Festival
Tijdens de Nederlandse Filmdagen in 1981 – de eerste editie van het huidige Nederlands Film Festival – won Rutger Hauer een Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn gehele oeuvre tot dan toe. In 1985 won FLESH + BLOOD waarin Rutger Hauer de hoofdrol vertolkte een Gouden Kalf voor Beste Film. Rutger Hauer was in 1994 Gast van het jaar en in 2008 werd hij geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur.

All those moments
In april 2007 verscheen zijn Engelstalige autobiografie All those moments – in het Nederlands vertaald als Autobiografie Rutger Hauer (voor Nederland aangepast met meer details en mét een documentaire). In 2006 portretteerde Simone de Vries Rutger Hauer in de documentaire BLOND, BLUE EYES, die tijdens het Nederlands Film Festival in première ging. Met zijn Starfish Association zette Hauer zich in voor het lot van met hiv besmette kinderen en zwangere vrouwen en hij maakte deel uit van de board of advisors van de organisatie Sea Shepard. In 2013 werd Hauer benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn ‘uitzonderlijke acteerprestaties’ en in 2014 kreeg hij tijdens het festival Film by the Sea de Grand Acting Award uitgereikt. Recent nog verbreedde hij zijn oeuvre met enkele rollen in video games.

Het overlijden van Rutger Hauer, zonder twijfel de beroemdste Nederlandse filmacteur, is een groot verlies dat gevoeld wordt in de hele sector en bij een groot publiek. Hij werd 75 jaar oud.

Kijk hier voor een overzicht van de films met Rutger Hauer bij het Nederlands Film Festival.

Lees meer: Volkskrant, NRC, NOS, AD, Parool

Foto: Rutger Hauer neemt namens het Nederlands Filmfonds de International Shorts Award 2014 in Los Angeles in ontvangst.