Spring naar inhoudSpring naar footer

PUBLIEKE WERKEN eerste Gouden Film van 2016

PUBLIEKE WERKEN, het historisch drama van regisseur Joram Lürsen, heeft op oudejaarsavond de 100.000e bezoeker behaald. Hiermee is PUBLIEKE WERKEN de eerste film die in het nieuwe jaar de Gouden Film mag ontvangen. De uitreiking vindt zaterdag plaats in het Amsterdamse Victoria Hotel, waar namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds de Gouden Film overhandigd wordt aan Joram Lürsen. Daarnaast wordt de Gouden Pen namens Netwerk Scenarioschrijvers overhandigd aan Frank Ketelaar, scenarioschrijver van de film.

1888. Een vioolbouwer, Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

PUBLIEKE WERKEN is geregisseerd door Joram Lürsen, naar een script van Frank Ketelaar. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rosenboom. De hoofdrollen zijn voor Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen. De titelmuziek van de film is verzorgd door violiste Janine Jansen.

De film is geproduceerd door Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings van Topkapi Films (ALLES IS FAMILIE, DE HEINEKEN ONTVOERING, BLACK BUTTERFLIES) in samenwerking met September Film, de VPRO en Uitgeverij Querido. Coproducenten van de film zijn Menuet (België), I’m FILM en Mythberg Films (Hongarije). PUBLIEKE WERKEN is tot stand gekomen in het kader van de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds, NPO, CoBO en wordt gestimuleerd door het Ministerie van OC&W, onder de noemer Telescoop. Daarnaast wordt de film gesteund door het Suppletiefonds en de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds, het Abraham Tuschinski Fonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Favourite (Belgische tax shelter), en maakt gebruik van de Hongaarse Tax Rebate. De film werd ontwikkeld met steun van het MEDIA programma van de Europese Unie. PUBLIEKE WERKEN wordt gedistribueerd door September Film Distribution en is momenteel nog in 66 bioscopen te bewonderen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van de film.

www.publiekewerkendefilm.nl