Spring naar inhoud Spring naar footer

Oproep: De Straat 2

Uiterste indiendatum: Dinsdag 18 februari 2020 voor 12:00 uur

De NPO (NTR, BNNVARA, VPRO), NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en het CoBO maken zich sterk voor de ontwikkeling van film- en televisiedramatalent. Voor ‘nieuwe makers’ organiseren zij de tweede editie van DE STRAAT. DE STRAAT is een dramareeks die bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten, met een straat als centrale arena.

We zoeken toegankelijke, krachtig vertelde en originele verhalen (geen adaptaties) met cinematografische kwaliteit, die geworteld zijn in de hedendaagse diverse samenleving. De serie wordt uitgezonden op NPO 3, met als primaire doelgroep kijkers tussen de 20-34 jaar. Alleen plannen waarin de straat een cruciale rol speelt komen in aanmerking voor selectie. De verhalen hoeven zich echter niet puur te beperken tot deze locatie. Genres kunnen zeer uiteenlopend zijn, zolang de verhalen maar hedendaags zijn.

In totaal worden twaalf plannen geselecteerd voor ontwikkeling van een treatment. Hiervan gaan zes treatments door naar de scenario- en productiefase. De scripts worden ontwikkeld door teams van scenaristen, regisseurs en producenten in samenwerking met dramaturgen van de omroepen en onder begeleiding van een seriesupervisor.

Locatie

Een levendige straat, met woningen die hier en daar worden onderbroken door bijvoorbeeld een café, restaurant of winkel. In de straat wordt geleefd, gewerkt en contact gemaakt. Het is een plek waar verschillende generaties en culturen worstelen met de kwesties van nu. Achter elke deur schuilt een ander verhaal. De Straat is het uitgangspunt voor de serie. De verhalen dienen zich voor een belangrijk deel, maar niet geheel in de straat af te spelen.

Gemeenschappelijk element en samenwerking

Om van het geheel een aansprekende serie te maken, zullen de scenaristen en regisseurs in verschillende stadia met elkaar om de tafel gaan om verbinding (via een verhaallijn of karakter) tussen hun verhalen te zoeken. Dit gebeurt onder het coördinerend oog van een seriesupervisor die deze sessies zal begeleiden. Bereidheid om samen na te denken over het geheel is van groot belang. Openheid en nieuwsgierigheid naar elkaars verhalen maakt dat DE STRAAT meer wordt dan een verzameling losse verhalen.

Producenten

Producenten kunnen maximaal twee projecten indienen. Een producent dient minimaal twee jaar in Nederland te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Van producenten die zich aanmelden wordt verwacht dat zij beschikken over relevante ervaring (minimaal twee vrije producties gerealiseerd en uitgebracht), en oprechte en aantoonbare affiniteit met ontwikkeling van talent in het kader van film én televisie.

Regisseurs en scenaristen

DE STRAAT richt zich op beginnende regisseurs en zowel op ervaren als minder ervaren schrijvers. Van regisseurs wordt - naast een relevante opleiding - verlangd dat zij minimaal één gerealiseerde (korte) fictiefilm op hun naam hebben staan en dat ze nog geen, door de fondsen ondersteunde lange speelfilm gerealiseerd hebben. Regisseurs kunnen zich met maximaal één project aanmelden. Van scenaristen moet tenminste één kort drama- of filmscenario zijn gerealiseerd. Zij kunnen zich met maximaal twee projecten aanmelden.

Criteria

De richtlijnen, voorwaarden en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op destraat.ntr.nl. De zes voor realisering geselecteerde afleveringen worden door de betrokken producenten en omroepen doorontwikkeld en geproduceerd.

Het productiebudget per aflevering van 45 minuten is €264.000,-.
Uitzending van de serie staat gepland voor najaar 2021, we beogen een première tijdens het Nederlands Film Festival 2021.

Indiening

De uiterste indiendatum is 18 februari 2020 vóór 12.00 uur, via [email protected]. De aanmelding bestaat uit één document van maximaal 15 pagina’s met daarin:

  • Een synopsis (inclusief logline) van maximaal 2 pagina’s
  • Een regievisie met een toelichting van de persoonlijke stijl en motivatie
  • Curriculum vitae van scenarist, regisseur en producent
  • Eerder gerealiseerd werk, bestaande uit maximaal 2 voorbeelden, via een URL (trailers volstaan niet)
  • Toelichting, motivatie en visie van de producent
  • Recent uittreksel KvK productiemaatschappij

Gevraagde info aanleveren in één PDF-bestand (inclusief inhoudsopgave, alle bijlagen en URL-adressen voor eerder werk). Het PDF-bestand dient geen documentbeperkingen (afdrukken, kopiëren inhoud etc.) te bevatten.

Bekendmaking uitslag

De uitslag wordt half maart 2020 bekend gemaakt. Mocht het project geselecteerd worden dan staat in de week van maandag 23 maart het kennismakingsgesprek gepland waarbij de synopsis wordt besproken met het team, en vindt aan het einde van de dag de algemene kennismakingsborrel plaats.