Spring naar inhoudSpring naar footer

OPROEP: Centraal

De NTR, BNNVARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en het CoBO maken zich sterk voor de ontwikkeling van film- en televisiedramatalent. Voor nieuwe makers organiseren zij nu Centraal, een nieuw talentontwikkelingstraject dat de eerdere One Night Stand-reeks vervangt.

Centraal is een dramaserie die bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten, die verbonden worden middels één locatie: Station Rotterdam Centraal.

Locatie
Iedere dag maken meer dan honderdduizend mensen gebruik van dit station. Het gebouw is een architectonisch icoon. In de volksmond wordt het De Grote Muil genoemd; een moderne stadspoort, waardoor je de stad inkomt of uitgaat, hem kan veroveren of ontvluchten. Een plek waar mensen onderweg zijn: ver van huis of bijna thuis. Iedere reis met een eigen reden, iedere reiziger met een eigen verhaal. Er wordt niet alleen gereisd, maar ook gewerkt, gegeten, geshopt en gewacht. Een plek van afscheid en weerzien, verlangen, vriendschap, hoop en haat.

Deze locatie, die door zoveel verschillende mensen gebruikt en bezocht wordt, is het uitgangspunt voor een serie die geworteld is in de hedendaagse samenleving.

Iedere aflevering begint en eindigt op station Rotterdam Centraal. Hiermee wijkt de opzet van de serie af van de One Night Stand-reeks. Dat betekent niet dat de hele aflevering zich op het station moet afspelen; dit kan, maar hoeft niet. Het staat de makers vrij om hun aflevering naar eigen inzicht vorm te geven, verscheidenheid wordt aangemoedigd.

Serie
De zelfstandige verhalen van Centraal zijn met elkaar verbonden door de locatie. Om het seriegevoel te versterken, schrijft scenarist Mieke de Jong een paar korte verhaallijnen die over de afleveringen heen worden verteld. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de makers, na de treatmentfase. Bereidheid om onder Mieke de Jongs leiding mee te denken over het geheel is van groot belang. Openheid en nieuwsgierigheid naar elkaars verhalen is nodig, zodat Centraal geen verzameling losse verhalen wordt, maar een verrassende serie.

Oproep
Gezocht wordt naar toegankelijke, krachtig vertelde en originele verhalen (geen adaptaties) met cinematografische kwaliteit. De serie wordt uitgezonden op NPO 3, met als primaire doelgroep kijkers tussen de 20-34 jaar. Alleen plannen die beginnen en eindigen op Rotterdam Centraal komen in aanmerking voor selectie. Genres kunnen zeer uiteenlopend zijn, zolang ze maar hedendaags zijn.

In totaal worden twaalf plannen geselecteerd voor ontwikkeling van een treatment. Hiervan gaan zes treatments door naar de scenariofase. Net zoals bij de One Night Stand-reeks zullen de scripts worden ontwikkeld door teams van scenaristen, regisseurs en producenten in samenwerking met dramaturgen van de omroepen.

Online
Naast de uitzending op televisie is er ook de intentie om een online social media component voor Centraal te ontwikkelen. Geselecteerde makers worden uitgenodigd daarover mee te denken.

Wie komen in aanmerking?
Producenten, regisseurs en scenaristen worden uitgenodigd om hun plannen bij voorkeur in teamverband in te dienen. Makers dienen in de ontwikkelingsperiode in Nederland beschikbaar te zijn. Voor zowel regisseurs als scenaristen geldt dat zij in Nederland woonachtig en werkzaam dienen te zijn. Makers van verschillende culturele achtergronden worden nadrukkelijk uitgenodigd te reageren.

Producenten
Om de diversiteit te bewaken, kunnen producenten maximaal twee projecten indienen. Een producent dient minimaal twee jaar in Nederland te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Van producenten die zich aanmelden wordt verwacht dat zij beschikken over relevante ervaring (minimaal twee vrije producties gerealiseerd en uitgebracht), oprechte en aantoonbare affiniteit met ontwikkeling van jong talent, film én televisie.

Regisseurs en scenaristen
Centraal richt zich op beginnende regisseurs en zowel op ervaren als minder ervaren schrijvers. Van regisseurs wordt, naast een relevante opleiding, verlangd dat zij minimaal één gerealiseerde (korte) fictiefilm op hun naam hebben staan en dat ze nog geen, door de fondsen ondersteunde, lange speelfilm gerealiseerd hebben. Regisseurs kunnen zich met maximaal één project aanmelden. Van scenaristen moet tenminste één drama- of filmscenario zijn gerealiseerd. Zij kunnen zich met maximaal twee projecten aanmelden.

Criteria
Richtlijnen, voorwaarden en aanmeldingsformulier zijn te vinden op www.onenightstandoptv.nl. De zes voor realisering geselecteerde afleveringen worden door de betrokken producenten en omroepen doorontwikkeld en geproduceerd.

Het productiebudget per aflevering van 45 minuten is €264.000,-.
Uitzending van de serie staat gepland voor najaar 2019, de première is beoogd tijdens het Nederlands Film Festival 2019.

Indiening
De uiterste indiendatum is 8 januari 2018 vóór 12.00 uur, via [email protected] . De aanmelding bestaat uit één document van maximaal 15 pagina’s met daarin:

* Een synopsis (inclusief logline) van maximaal 2 pagina’s

* Een regievisie met een toelichting van de persoonlijke stijl en motivatie

* Curriculum vitae van scenarist, regisseur en producent

* Eerder gerealiseerd werk, bestaande uit maximaal 2 voorbeelden, via een URL

* Toelichting, motivatie en visie van de producent

* Recent uittreksel KvK productiemaatschappij

Gevraagde informatie aanleveren in één PDF-bestand (inclusief inhoudsopgave, alle bijlagen en URL-adressen voor eerder werk). Het PDF-bestand dient geen documentbeperkingen (afdrukken, kopiëren inhoud etc.) te bevatten.

Bekendmaking uitslag
De uitslag wordt half maart 2018 bekend gemaakt. Mocht het project geselecteerd worden dan staat in de week van maandag 12 maart het kennismakingsgesprek gepland waarbij de synopsis wordt besproken met het team, en vindt aan het einde van de dag de algemene kennismakingsborrel plaats.