Spring naar inhoudSpring naar footer

Nothing to Declare Nederlandse Oscarinzending Korte Fictiefilm

Korte fictiefilm Nothing to Declare van regisseur Hetty de Kruijf is geselecteerd om namens Nederland ingezonden te worden voor de aankomende Academy Awards in de categorie Best Live Action Short Film. De film werd gekozen door de Oscar®selectiecommissie Korte Film, welke bestond uit een onafhankelijke jury van Nederlandse filmprofessionals.

In Nothing to Declare zitten drie jonge vluchtelingen in het laadruim van een truck, op weg naar een nieuwe toekomst in Europa. Tijdens hun bizarre reis delen ze hun verhalen, hoop en dromen. Momenten van vriendschap, warmte en intimiteit komen samen met de gruwelijke realiteit. In dit schemergebied tussen een nieuw en een oud bestaan, is het de vraag of zij hun eindbestemming wel zullen bereiken. Het verhaal van Nothing to Declare is geïnspireerd op de levensverhalen van de acteurs Khales Warrak, Rama Taher en Yazan Al-Hakim.

Hetty de Kruijf studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar eindexamenfilm Nachtoord. De film werd geselecteerd door een groot aantal internationale filmfestivals en won diverse prijzen. Na haar afstuderen maakte ze samen met BIND de middellange film Jungle (2017). De film won een Gouden Kalf voor Beste Acteur op het Nederlands Film Festival en werd tevens genomineerd voor Beste TV drama. Jungle is genomineerd voor de Prix Europa 2018.

Nothing to Declare is geschreven door Bastiaan Kroeger en geproduceerd door Joram Willink van BIND, Julia Rombout & Tessa Beijer. De film is gerealiseerd met het prijzengeld gewonnen met Nachtoord, eveneens geproduceerd door Julia Rombout en Tessa Beijer. Nothing to Declare is tot stand gekomen met steun van Filmmore, VERS, FPN, Cam-a-Lot en het Nederlands Filmfonds. De film gaat in september in première tijdens het Nederlands Film Festival.

Op 22 januari 2019 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Live Action Short Film. De 91e Oscars® worden uitgereikt op zondag 24 februari 2019.

Bekijk hier de trailer van Nothing to Declare: www.vimeo.com/bindfilm/trailernothingtodeclare

(bron: Eye International)