Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe speelfilms Bumperkleef en Nr. 10 geselecteerd voor Dutch Crossover

In het kader van het project Dutch Crossover zijn de speelfilms Bumperkleef en Nr. 10 geselecteerd. Beide projecten ontvangen de maximale realiseringsbijdrage van €800.000 van het Nederlands Filmfonds.

Bumperkleef
Regie & scenario: Lodewijk Crijns
Producent: Topkapi Films in coproductie met Savage Film (BE) en Zentropa (DK)
Omroep: AVROTROS
Distributeur: Splendid Film
Logline:
Een zelfverzekerd man, die met zijn gezin onderweg is naar zijn ouders aan de andere kant van het land, veroorzaakt een verkeersruzie met een bestuurder, die hen uit wraak begint te achtervolgen en hem zodanig confronteert met zijn ego dat hij totaal de controle over zijn gezin verliest en wordt afgepeld tot het bange kwetsbare kind dat hij ooit was.

Lodewijk Crijns debuteerde in 1999 met Jezus is een Palestijn. De film werd genomineerd voor een Tiger Award op International Film Festival Rotterdam. Met het team van Topkapi maakte Crijns eerder Met grote blijdschap (2001) en de telefilms Loverboy (2003) en Hitte/Harara (2008). In 2011 regisseerde Crijns het bioscoopsucces Alleen maar Nette Mensen, dat meer dan 325.000 bezoekers trok.

Nr. 10
Regie & scenario: Alex van Warmerdam
Producent: Graniet Film in coproductie met Czar Film (BE) en ma.ja.de (DE)
Omroep: BNNVARA
Distributeur: Cineart
Sales agent: Fortissimo Films
Logline: Günter, een acteur, is als kind gevonden in een Duits bos. Over zijn afkomst heeft hij zich nooit iets afgevraagd. Op een dag duiken de kompanen van kardinaal Wassinski op. Pas nadat zij ongemerkt hebben meegeholpen aan zijn teloorgang, wordt Günter op de hoogte gebracht van zijn ware afkomst.

Het omvangrijke oeuvre van Alex van Warmerdam beslaat onder meer (inter)nationale successen Abel (1986), De Noorderlingen (1992), Ober (2006), De laatste Dagen van Emma Blank (2009) en Schneider vs. Bax (2015). In 2013 werd zijn film Borgman als eerste Nederlandse film in bijna dertig jaar geselecteerd voor het competitieprogramma van het filmfestival van Cannes.

Met Dutch Crossover ondersteunt het Filmfonds de productie van auteurfilms met culturele waarde die de potentie hebben om een bioscooppubliek van minimaal 50.000 mensen te bereiken én zich internationaal te onderscheiden. De eerstvolgende indiendatum is 3 april 2018.

Dorst, de Dutch Crossover-gesteunde speelfilm van Saskia Diesing (producent KeyFilm) beleeft de première op International Film Festival Rotterdam 2018 en draait vanaf 15 maart in de Nederlandse bioscopen.

Andere eerder gesteunde filmprojecten zijn: Layla M. (regie Mijke de Jong, scenario Jan Eilander en Mijke de Jong, producent Topkapi Films), de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar, Tonio (regie Paula van der Oest, scenario Hugo Heinen, producent NL Film & TV) Tulipani (regie Mike van Diem, scenario Peter van Wijk, producent Fatt Productions), Brimstone (scenario en regie Martin Koolhoven, producent N279 Entertainment), Beyond Sleep (scenario en regie Boudewijn Koole, producent KeyFilm) en Bram Fischer (scenario en regie Jean van de Velde, producent Cool Beans).