Spring naar inhoudSpring naar footer

Negen projecten geselecteerd in Immerse\Interact ronde 1 – 2021

Het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in het kader van de samenwerkingsregeling Immerse\Interact negen projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap.

De regeling Immerse\Interact richt zich op de cross-over tussen film, vormgeving en digitale cultuur, waar een nieuw terrein is ontstaan en digitale pioniers, interactie- en grafisch ontwerpers samenwerken met regisseurs, scenaristen en producenten. Het resultaat zijn vernieuwende mediaproducties, waarbij digital storytelling en interactieve of immersieve media centraal staan.

Tijdens de eerste ronde van 2021 ontvangen de volgende negen projecten een bijdrage:

Ontwikkeling

De Rietfluit

Regie en Scenario: Jules van Hulst
Producent: Jules van Hulst
Logline: De Rietfluit is een video-installatie geënt op het gelijknamige gedicht van Rumi. Een mystieke ervaring vol beeldende associaties op het snijvlak tussen werkelijk en onwerkelijk. Een aangename verwarring waarbij het publiek, vanuit de eerste persoon, wordt meegenomen naar plekken waar hij nooit eerder is geweest, maar die hij toch herkent.

Synchronic Cinema

Regie: Aram Lee, Quenton Miller, Luca Napoli
Scenario: Aram Lee, Quenton Miller
Producent: Aram Lee
Logline: Het werk bestaat uit een korte filmreeks gegenereerd vanuit Google Maps. De montage van kleurflitsen, camerabeelden, montage van landschappen gecombineerd met een voice-over en een soundtrack vormen het werk. De vier documentair vastgelegde hoofstukken tonen het verhaal van ontheemde sprekers, versnipperde en verschuivende grenzen. Allen bevragen ze de aard van hun identiteit.

Eigengrau

Regie en scenario: Zalán Szakács
Producent: Zalán Szakács
Logline: Eigengrau is een performatieve installatie, een ritueel in totale duisternis dat alleen gebruikt maakt van licht, nevel, geluid en beweging. Geïnspireerd door fantasmagorie, creëert Eigengrau een perceptuele illusie, een tijdelijke ontsnapping in een hedendaagse setting.

Soulpaint

Regie: Niki Smit
Scenario: Sarah Ticho
Producent: Monobanda
Logline: SoulPaint is een VR project waarmee deelnemers hun eigen "inner world" kunnen ontdekken, ontmoeten en er een choreografie mee kunnen maken. Het project brengt immersieve storytelling, neurowetenschap en "play" bij elkaar. Deelnemers krijgen een variatie aan creatieve tools tot hun beschikking om hun "embodied" emotionele ervaring te visualiseren op een 3D-lichaam. Om er vervolgens mee te interacteren en te dansen.

Jet of Blood

Regie: Justin Zijlstra
Scenario: Lisanne van Aert
Producent: Justin Zijlstra
Logline: Een overrompelende VR-ervaring waarin het publiek het gedachtegoed van revolutionair theaterschrijver Antonin Artaud (1896-1948) ondergaat.

Beeld: Oranova Nachtmarkt van Merel Barends en Jantine de Kroon

Realisering

The Miracle Basket

Regie en scenario: Abner Preis
Producent: Valk Productions
Logline: Een VR-ervaring waarin je een kijkje krijgt in het recente verleden van de mensheid, in de vorm van een jeugdverhaal waarin fouten en misstanden ook zorgen voor verandering en hoop voor de toekomst van de planeet. The Miracle Basket is een gelaagd verhaal dat een combinatie vormt van sociaal-politieke ideeën en abstracte, zowel metafysische als eigentijdse, onderwerpen.

Eclipse

Regie: Ali Eslami Karrabi
Scenario: Ali Eslami Karrabi, Mathilde Renault
Producent: Alllesss
Logline: Door middel van VR verkent Eclipse een nieuwe vorm van menselijk samenleven - een die in de echte wereld niet te verkrijgen is - door de barrières van taal, geografie en sociale hiërarchie uit te wissen.

Oranova Nachtmarkt

Regie: Merel Barends
Scenario: Jantiene de Kroon
Producent: Mooves
Logline: Als de planeten binnenkort in de constellatie Oranova staan kan dat het leven op Basalt voorgoed veranderen. Hoe precies weet niemand zeker, maar op de nachtmarkt exploiteren allerlei ondernemers, sektes en oranova-ontkenners hun visies op Oranova.

Voor Liefde: Klik op F

Regisseur: Maarten Groen
Scenario: Jan Eilander, Jessie Tiemeijer
Producent: DPPLR & VRBASE.Studio
Producent VR: Daniel Doornink
Logline: In een verre toekomst ervaren we de laatste stuiptrekkingen van de
enige overgebleven mens. ‘Voor Liefde: Klik op F’ is een immersieve VR ervaring gebaseerd op het gelijknamige boek van Renate Dorrestein.

Beeld: Voor Liefde: Klik op F van Maarten Groen, Jan Eilander en Jessie Tiemeijer

Deadline

De volgende deadline voor Immerse\Interact is op dinsdag 31 augustus 2021. Het is aan te raden om ruim voor het indienen van een voorstel contact op te nemen met de coördinator van de regeling Sean Gilis. De contactpersoon bij het Filmfonds is projectbegeleider Nienke Doekes. De regeling valt onder het subsidiereglement van het Nederlands Filmfonds.

Beeld boven: Eclipse van Ali Eslami Karrabi, Mathilde Renault