Spring naar inhoudSpring naar footer

Negen Filmfonds Shorts van nieuw talent gehonoreerd

In het kader van talentontwikkeling van nieuwe makers heeft het Filmfonds zes korte fictiefilms en drie korte documentaires geselecteerd die een realiseringsbijdrage krijgen van maximaal € 40.000.

De ontwikkeling van nieuw talent staat centraal bij de selectie, alsook de zoektocht van de maker naar een eigen handschrift. Juist in deze tijd hecht het Filmfonds extra belang aan het blijven stimuleren van makers en hun projecten. Uit de 36 ingediende inzendingen zijn er zes korte fictie en drie korte documentaire projecten geselecteerd. De films zullen deze zomer gedraaid worden en vervolgens binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht worden. De geselecteerde projecten zijn:

Berenklauw

Regie: Thijs Bouman
Scenario: Dajo Leunge
Producent: Levitate Film
Logline: Wanneer de negenjarige Sven ontdekt dat de stroom in huis is afgesloten omdat zijn moeder de rekeningen niet meer kan betalen, moet hij op zoek naar een oplossing om schaamte te voorkomen.

Hartendief

Regie en scenario: Iris Hogendoorn
Producent: Interakt Fiction
Logline: De achtjarige Vikram gaat op zoek naar een nieuw hart voor zijn zieke vader. Wanneer een bankovervaller Vikram’s plannen in de weg staat, vergeet Vikram in zijn strijd tegen de bankovervaller, waar hij écht naar op zoek was.

Gleuf

Regie en scenario: Isis Cabolet
Producent: Millstreet Films
Logline: De zeventigjarige Edith, die in sociaal en mentaal isolement is geraakt, komt in contact met een even zo eenzame jongeman, die, hoewel zij uitersten zijn, de levenslust weer in haar aanwakkert.

Het Kamp

Regie en scenario: Philip Huff
Producent: Tomtit Film, Monique Busman
Logline: Robin vertrekt uit de stad om in het bos op houthakkerskamp te gaan. Daar lopen de gemoederen tussen Robin en de mannen steeds hoger op - ze pesten en denigreren Robin, creëren een onveilige omgeving - tot de boel explodeert.

Seks on the beach

Regie en scenario: Sophie van de Pol
Producent: IJswater Films
Logline: ANS (63) gaat samen met haar man JAAP (65) en hun alleenstaande zoon HARRY (29) een weekje naar de zon. Wanneer Ans ziet dat Harry een erectie krijgt op het strand, realiseert ze zich dat hun zoon nu echt volwassen is en dat ze hem los moet laten.

Stompen

Regie en scenario: Thomas Bos
Producent: Blackframe
Choreograaf: Erik Bos
Logline: Patrick is vuilnisman, hij is boos. Op een gedwongen ‘anger management’-cursus ontmoet hij boze mensen uit andere lagen van de samenleving. Lukt het hem meer richting te geven aan zijn woede, om zo uiteindelijk verder te komen in zijn leven?

Ik wil het weten

Regie en scenario: Ananta Khemradj
Producent: Staccato Films
Logline: Zelfs na de veroordeling van Bouterse lukt het Surinamers niet om hun land te helen. De uitspraak zorgt juist voor veel verdeeldheid. Filmmaakster Ananta Khemradj wil weten wat er wèl nodig is om Surinamers weer bij elkaar te brengen.

Sezer

Regie en scenario: Marina Meijer
Producent: Jelte Zonneveld
Logline: Sezer is een korte documentaire over de kwetsbare relatie tussen moeder en kind, die onder druk wordt gezet door een problematische buitenwereld en een complex (jeugdzorg)systeem.

Waves of Burlesque

Regie en scenario: Colina van Bemmel
Producent: Dutch Mountain Film
Logline: Burlesque-performers worstelen met het verschil tussen hun burlesque alter ego en hun rol in de buitenwereld. Laag voor laag geven ze zich bloot aan het publiek terwijl ze de ongeschreven regels van de samenleving proberen te veranderen.

Daarnaast kennen we bij uitzondering een stimuleringsbijdrage toe van € 5.000,- aan drie niet geselecteerde, maar zeer bijzondere projecten die ieder op hun eigen manier in potentie een bijdrage kunnen leveren aan de diversiteit van het (film)aanbod, de verdere professionalisering van de filmsector en de versterking van het Nederlandse filmklimaat. De makers van deze projecten worden aangemoedigd verder aan hun plan te werken en bij een volgende aanvraagronde opnieuw in te dienen:

De Swarte Krie van de Deelen

Scenario en regie: Samantha Janssen
Productie: Stichting Lavender Films

Dive Deep

Regie en scenario: Veerle Ackerstaff
Productie: Break Free films

Mulato

Regie en scenario: Mario Gonsalves
Productie: Sulin Passial

In de afgelopen zes jaar werden er 50 korte films geselecteerd, met sterke resultaten. Onder meer de films Marlon Brando van Vincent Tilanus, Eyes on the Road van Stefanie Kolk, Wild van Jan Verdijk, Import van regisseur Ena Sendijarević en Nachtschade van Shady el Hamus waren nationaal en internationaal zeer succesvol.

Dit najaar volgt er een tweede ronde waarbij de regeling een nieuwe vorm zal aannemen. Hierover wordt binnenkort meer bekend gemaakt.

Beeld: Ik wil het weten, regie en scenario Ananta Khemradj, productie Staccato Films