Spring naar inhoudSpring naar footer

Negen Filmfonds Shorts gehonoreerd

Uit de 41 ingediende inzendingen heeft het Filmfonds binnen de regeling Filmfonds Shorts negen projecten geselecteerd die een realiseringsbijdrage ontvangen van maximaal €50.000. Het gaat om zeven korte fictie- en twee korte documentaire projecten.

Samen met de cinematografische verkenning staat de zoektocht van de beginnende of ervaren regisseur naar (de vernieuwing van) een eigen handschrift centraal bij de regeling.

Fryske genre-elementen, hybride krakers-documentaire en een one-taker op analoge film: binnen deze selectie van Shorts worden de grenzen van de cinema verkend en verlegd. Ook in de filmische vertellingen keren grenzen op eigenzinnige wijze terug. Of het nu gaat om God die in de wereld ingrijpt vanwege een verhuizing van Marokko naar Nederland, de onbesuisde ambities van een skater met een fysieke beperking, een eerste zwemles of een roadmovie naar het verleden. Er staan nieuwe jeugdhelden op om de wereld op hun schoudertjes te nemen en in de plannen zijn de gerepresenteerde relaties authentiek divers, complex en soms dusdanig symbiotisch dat de beklemming een horrorsmaak krijgt. Deze Shorts-selectie wist zich ten opzichte van een grote hoeveelheid ijzersterke plannen te onderscheiden.

De volgende geselecteerde films zullen binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht worden:

De Swarte Krie van de Deelen

Regie en scenario: Samantha Janssen
Producent: Stichting Lavender Films
Logline: Terwijl haar familie de uitvaart van oma regelt, is Dieke met belangrijker zaken bezig: poppen redden van de mythische Swarte Krie. Gewapend met haar fantasie en een koekenpan.

Dive Deep

Dive Deep

Regie en scenario: Veerle Ackerstaff
Producent: Break Free films
Logline: Een onbesuisde skater met een fysieke beperking, moet zijn kwetsbare kant tonen voordat hij alles en iedereen kwijtraakt en zijn droom om te gaan paragliden uit elkaar spat.

Dreams for a Better Past

Dreams for a Better Past (documentaire)

Regie en scenario: Albert Kuhn
Producent: Revolver Amsterdam
Logline: Ik ontdek een familiefoto waarop mijn grootvader een SS-officiers pak draagt en een pasgeboren baby vasthoudt, mijn vader. In een poging het onbegrijpelijke te bevatten, word ik een reis door de tijd in geslingerd.

Hobi - Foto uit eigen archief van Aramis Garcia Gonzalez

Hobi

Regisseur: Aramis Garcia Gonzalez
Scenario: Perla Vita Beerens en Aramis Garcia Gonzalez
Producent: KeyFilm
Logline: Jonge praatjesmaker Hobi probeert dingen glad te strijken met zijn vrouw, maar ziet niet hoe ver heen hun huwelijk al is. Op deze papadag raken zijn praatjes op en maakt hij een keuze die bepalend is voor de toekomst van hem en zijn gezin.

Home

Regie en scenario: Floortje Pols
Producent: Studio Biarritz
Logline: Home neemt je mee naar de oncomfortabele wrijving tussen twee personages die gevangen zitten in een (zelf-) destructieve omgangsvorm. Een film over een allesbeheersende toewijding en de drang om daaraan te ontsnappen.

Hotel Mokum

Hotel Mokum (documentaire)

Regie en scenario: Yannesh Meijman
Producent: The Rogues
Logline: Een Amsterdams collectief kraakt een verkrot leegstaand hotel en gaat de strijd aan met de wet.

Inundation

Regie en scenario: Ilia ten Bohmer
Producent: Stichting Feather Films
Logline: De jonge vluchteling Kinan, die na zijn traumatische vlucht uit Syrië vasthoudt aan het verleden, wordt geconfronteerd met zichzelf tijdens zijn eerste zwemles in Nederland.

It’s a Sign

Regie en scenario: Salma Chafouk Idrissi
Producent: Medialane TV
Logline: Als Lamya’s gelovige vader na lange tijd terugverhuist van Marokko naar Nederland, gaat Lamya wanhopig op zoek naar “signs” van god om haar geloof terug te krijgen uit angst de band met haar vader te verliezen.

Queen of Dying

Regie: Zoë Kiani`
Scenario: Gonca Karasu
Producent: Rauwkost Film
Logline: Wanneer een bont en blauw geslagen vrouw (Esra) in de auto wordt gebeld door haar gewelddadige vriendin besluit ze op te nemen en haar geliefde (Paloma) haar te laten overtuigen dat de pijn de liefde waard is.

Squid

Regie en scenario: Lucy Cordes Engelman
Producent: Stichting seriousFilm
Logline: Als aankomend componist Dune door de chef-kok wordt uitgelachen over hoe ze inktvis moet maken verlaat ze het werk met een gevoel dat verergert als haar vriendje haar dumpt. Zij wil een relatie op haar manier en wordt op het strand verrast.

Stimuleringsbijdrage

Naast de selectie kennen we bij uitzondering een stimuleringsbijdrage toe van € 5.000,- aan twee niet geselecteerde, maar zeer bijzondere projecten die ieder op hun eigen manier in potentie een bijdrage kunnen leveren aan de diversiteit van het (film)aanbod, de verdere professionalisering van de filmsector en de versterking van het Nederlandse filmklimaat. De makers van deze projecten worden aangemoedigd verder aan hun plan te werken en bij een volgende aanvraagronde opnieuw in te dienen:

Horizon

Regie en scenario: Bouba Dola
Producent: PRPL
Logline: Na zijn reis richting een andere horizon, raken het recente heden en het verre verleden vervlochten wanneer Haki (19) in zijn nieuwe land probeert te aarden.

Unreal Estate Agent

Regie en scenario: Bodhi le Belle
Producent: Black Bee Productions
Logline: Wanneer de welwillende starter Jos tijdens een bezichtiging per ongeluk de makelaar vermoordt, zal hij over lijken moeten gaan om de woning te bemachtigen.

In de afgelopen zeven jaar werden er 70 korte films geselecteerd voor de Filmfonds Shorts, met sterke resultaten. Onder meer de films Vlekkeloos van Emma Branderhorst, Marlon Brando van Vincent Tilanus, Eyes on the Road van Stefanie Kolk, Wild van Jan Verdijk, Import van regisseur Ena Sendijarević en Nachtschade van Shady el Hamus waren nationaal en internationaal zeer succesvol.

De eerstvolgende deadline voor de Filmfonds Shorts staat op maandag 26 september. Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding boven: De Swarte Krie van Deelen