Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse producties geselecteerd voor 73ste editie filmfestival Venetië

3 Nederlandse (co)producties zijn geselecteerd voor de 73ste editie van het filmfestival van Venetië (31 augustus - 10 september). Brimstone (Martin Koolhoven) draait in de hoofdcompetitie en dingt mee naar een Gouden Leeuw. White Sun (Deepak Rauniyar) en King of The Belgians (Peter Brosens, Jessica Woodworth) zijn geselecteerd voor de Orizzonti-sectie.

Brimstone, geschreven en geregisseerd door Martin Koolhoven, is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische Souther gothic-thriller over een jonge vrouw wier leven, en dat van haar gezin, op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.De hoofdrollen worden gespeeld door Dakota Fanning, Guy Pearce, Kit Harington, Carice van Houten, Jack Roth, Paul Anderson, Carla Juri en Emilia Jones. Brimstone wordt geproduceerd door N279 Entertainment (NL) en X-Filme (GER), in coproductie met Prime Time (BE), The Jokers (FR) en Dragon Films (SE).

Het is de eerste keer in tien jaar dat een Nederlandse film is geselecteerd voor de officiële competitie in Venetië. De laatste keer dat een Nederlandse film de selectie haalde was Zwartboek van Paul Verhoeven in 2006. In 1995 draaide De Vliegende Hollander van Jos Stelling in competitie in Venetië, en in 1955 won de Duits-Nederlandse productie Ciske de Rat (Wolfgang Staudte) er een Zilveren Leeuw.

In de prestigieuze Orizzoniti-sectie, waarin de focus ligt op nieuwe trends in de wereldcinema, draaien twee Nederlandse coproducties: King of The Belgians en White Sun.
King of The Belgians is geschreven en geregisseerd door Peter Brosens en Jessica Woodworth, geproduceerd door Bo Films (BE), in coproductie met Entre Chien et Loup (BE), Art Fest (BU) en Topkapi Films (NL). White Sun van Deepak Rauniyar is geproduceerd door Aadi Production (Nepal) in coproductie met Louverture Films (USA) en The Film Kitchen (NL).

Brimstone, King of The Belgians en White Sun kwamen tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds.

Kijk hier voor de volledige selectie van Venetië Filmfestival 2016: http://bit.ly/2azwYG6.