Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse Oscar-inzending 2022: Narcosis

Narcosis van regisseur Martijn de Jong is gekozen als de Nederlandse inzending voor de 95e Academy Awards in de categorie Best International Feature.

Narcosis is het speelfilmdebuut van Martijn de Jong en hij schreef het scenario samen met Laura van Dijk. Thekla Reuten en Fedja van Huêt spelen de hoofdrollen. De internationaal bekende actrice Thekla Reuten speelde ook in de Oscar genomineerde Nederlandse speelfilm Twin Sisters (2002). Fedja van Huêt was de hoofdrolspeler in Karakter, dat in 1998 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won.

Geproduceerd door Trent van OAK Motion Pictures, wiens (co-)productiecredits The Wound* (John Trengove), Holiday (Isabella Eklöf) en Speak No Evil** (Christian Tafdrup), Narcosis is een coproductie met NTR (NL) en wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Production Incentive. De film viert zijn wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival in september en gaat in oktober in roulatie. Coccinelle Film Sales gaat over de internationale verkoop.

Narcosis vertelt een levenlustig verhaal over liefde en verlies. Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat er mee te maken heeft. Haar jonge kinderen raken hierdoor verstrikt in hun zoektocht naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen. Bekijk hier de trailer van Narcosis.

*Film wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds
**Film wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds en Production Incentive

Bron: SEE NL
Beeld: Narcosis