Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse korte film 'Import' geselecteerd voor Cannes

Import, de korte film van de Bosnisch-Nederlandse regisseur Ena Sendijarević (1987), is geselecteerd voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes in het onafhankelijke onderdeel Quinzaine des Realisateurs (Directors’Fortnight).

De film vertelt het verhaal van een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in 1994 in een klein dorp in Nederland terechtkomt. Absurde situaties ontstaan wanneer de gezinsleden op een eigen manier deze nieuwe wereld hun thuis proberen te maken. De rollen in Import worden vervuld door de Bosnische acteurs ALENA DZEBO en MARIO KNEZOVIĆ, en de Nederlands-Bosnische kinderen ESMA HRUSTO en AYA CRNIĆ.

Met Quinzaine des Realisateurs zet het filmfestival sinds 1968 talentvolle regisseurs en hun films in het licht. Het festival vindt plaats van 11 tot 22 mei. Grote namen gingen Sendijarević al voor: in voorgaande jaren werden in Quinzaine des Realisateurs films van onder andere Jim Jarmusch, Michael Haneke, Martin Scorsese en Werner Herzog vertoond.

Import is geproduceerd door Pupkin (o.a. Jongens, Aanmodderfakker, Van God Los) en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds. Het Filmfonds biedt sinds 2015 in het kader van talentontwikkeling regisseurs die hun eerste of tweede korte film willen maken de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor de realisering van een korte film van minder dan 60 minuten. Minister Bussemaker stelde voor talentontwikkeling in 2015 en 2016 extra middelen ter beschikking. Hierdoor kan het Filmfonds tegemoet komen aan de wens van de sector om meer mogelijkheden te creëren voor de productie van korte films.