Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlandse films geselecteerd voor Locarno Film Festival

Met maar liefst drie films in de selectie is Nederland sterk vertegenwoordigd tijdens de aanstaande editie van het Locarno Film Festival.

Instinct*, de debuutfilm van Halina Reijn beleeft haar wereldpremière op de Piazza Grande van Locarno. Carice van Houten en Marwan Kenzari spelen de hoofdrollen in de psychologische thriller over een ervaren psychologe die ondanks haar expertise geobsedeerd raakt door een zedendelinquent. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films, in co-productie met Man up en BNNVARA.

De Piazza Grande vertoning is met 8.000 bezoekers per voorstelling een van de grootste openluchtvoorstellingen ter wereld en tevens het hart van het Zwitserse festival. Instinct is de eerste Nederlandse film ooit die geselecteerd is voor dit prestigieuze onderdeel van het Locarno Film Festival. Eerder werd bekend gemaakt dat Instinct tevens de Openingsfilm van het Nederlands Film Festival is.

Regisseur Stefanie Kolk keert terug naar Locarno met de wereldpremière van haar korte film Eyes on the Road*, als onderdeel van het internationale competitieprogramma Pardi di Domani (Leopards of Tomorrow). De film is geproduceerd door New Amsterdam Film Company. Stefanie’s vorige korte films Harbour* (2017) en Clan (2016), waarmee zij afstudeerde aan de Nederlandse Film Academie, werden eveneens geselecteerd door het festival in Zwisterland.

De korte documentaire Vader* van Isabel Lamberti zal ook tijdens Locarno in wereldpremière gaan in het programma Pardi di Domani. De film is geproduceerd door IJswater Films. Isabel’s afstudeerfilm uit 2015 I’ll Fly Higher (Volando Voy), werd vertoond op een groot aantal internationale festivals en won de Torino Award van het San Sebastian Film Festival. Ook haar debuutfilm Amor* (2017), eveneens geproduceerd door IJswater Films, beleefde een mooie tournee langs de internationale festivals en ontving een eervolle vermelding van het Nederlands Film Festival. Momenteel is Isabel’s eerste speelfilm El azul bajo sus pies*, geproduceerd door IJswater Films, in post productie.

De 72e editie van het Locarno Film Festival vindt plaats van 7 t/m 17 augustus.

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: Eye International

Still: Instinct