Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse film ruim vertegenwoordigd in competitieprogramma's Berlinale

Maar liefst acht Nederlandse films en vier minoritaire coproducties zijn geselecteerd voor de aankomende editie van het Internationaal Filmfestival Berlijn.

Eisenstein in Guanajuato, de nieuwe film van Peter Greenaway, beleeft zijn wereldpremière in de officiële Competitie en dingt mee naar een Gouden Beer. De speelfilm, geproduceerd door Submarine + Fu Works samen met het Mexicaanse Paloma Negra Films, Finland en België verkent de geest van een creatief genie die gedurende tien dagen vol passie in Mexico zijn begeertes en angst voor de liefde, seks en dood onder ogen ziet. Een periode die een grote stempel heeft gedrukt op de carrière van een van de grootste meesters van de cinema. Het is voor het eerst in tien jaar dat er weer een Nederlandse titel is opgenomen in de hoofdcompetitie van de Berlinale.

Net als voorgaande jaren is de Nederlandse jeugdcinema prominent aanwezig in de Generation-competitie. De Generation 14plus-sectie opent met de wereldpremière van Prins, geschreven en geregisseerd door Sam de Jong en geproduceerd door 100% Halal in coproductie met VICE media. Vorig jaar draaide De Jong’s korte film Marc Jacobs in de Competitie voor Korte Films. Prins is zijn eerste speelfilm.

Ook te zien in de de Generation 14plus-sectie zijn Nena van schrijver/regisseur Saskia Diesing en producent KeyFilm in coproductie met het Duitse Coin Film en Mees Peijnenburg’s korte film Un Creux dans mon Coeur, een 100% Halal-productie.

Voor het Generation Kplus-onderdeel is de speelfilm Dorsvloer vol Confetti van regisseur Tallulah Schwab schrijfster Chris Westendorp en en producent Column Film, geselecteerd. De film gaat over de 12-jarige Katelijne die eind jaren tachtig opgroeit in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Giovanni en het Waterballet wordt ook binnen het Kplus-onderdeel vertoond. Deze korte film van Astrid Bussink, geproduceerd door Een van de Jongens, won tijdens de afgelopen editie van IDFA de prijs voor Beste Jeugddocumentaire.

De wereldpremière van Sacha Polak’s tweede speelfilm Zurich, geproduceerd door Viking Film, vindt plaats binnen het Forum-­programma. Zurich, geschreven door Helena van der Meulen, waarin Wende Snijders haar speelfilmdebuut maakt als actrice, gaat over Nina die in een wanhopige poging om het verleden te vergeten, langs de snelwegen van Europa zwerft. Met haar vorige speelfilm Hemel won Sacha Polak de Fipresci Award (International Film Critics Award) op de Berlinale in 2012.

De documentaire Sergio Herman, FUCKING PERFECT van regisseur Willemiek Kluijfhout en producent Trueworks wordt gepresenteerd in het Culinary Cinema-programma. Na afloop van de filmvertoning wordt er een speciaal evenement met een diner georganiseerd met chefkok Tohru Nakamura, die in de keuken van Sergio Herman het vak heeft geleerd.

Het Nederlandse productiebedrijf Volya Films is als minoritaire coproducent betrokken bij de voor de officiële Competitie geselecteerde speelfilm Cha Va Con (Big Father, Small Father and Other Stories), geregisseerd door de Vietnamees Di Phan Dong. De minoritaire coproducties Necktie Youth van Sibs Shongwe-La Mer (Zuid-Afrika) en de Nederlandse coproducent 100% Halal, en het door Viking Film gecoproduceerde The Summer of Sangaile van filmmaker Alante Kavaite (Litouwen) zijn beide onderdeel van Panorama. En The yes Men Are Revolting gecoproduceerd door Pieter van Huystee Films is onderdeel van Panorama Dokumente

Tot slot is er een Nederlands project geselecteerd voor de Berlinale Co-Production Market: De Held van regisseur Antoinette Beumer, producent Millstreet Films en geschreven door Marjolein Beumer.