Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse co-producties op Cannes 2022

Cannes heeft vandaag de officiële selectie voor 2022 bekendgemaakt en daar zitten drie Nederlandse minoritaire coproducties bij.

Close** van Lukas Dhont (coproductie Topkapi Films) is geselecteerd voor Competition. Het is de tweede film van de Belgische filmmaker Dhont, die in 2018 de Palme d' Or van Cannes won voor zijn speelfilmdebuut Girl*. Close is een film over jongens die op het punt staan man te worden. Een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Sergei Loznitsa keert ook terug naar Cannes met zijn documentaire The Natural History of Destruction* (coproductie Atoms & Void) die als Special Screening zal worden gepresenteerd. De documentaire is geïnspireerd op het gelijknamige boek van W.G. Sebald en stelt de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking te gebruiken als oorlogsinstrument?

Voor de sectie Un Certain Regard is Burning Days* van de Turkse regisseur Emin Alper, gecoproduceerd door het Nederlandse Circe Films, geselecteerd. Burning Days is een politieke, psychologische thriller die zich afspeelt in een kleine Turkse stad. Het verhaal volgt de verhuizing van een jonge advocaat naar een kleine gemeenschap en de gebeurtenissen die hem meeslepen in het drama van de politiek van een kleine stad.

Dit jaar vindt het Cannes Film Festival plaats van 17 tot en met 28 mei.

*De film wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds
**De film wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en Production Incentive

Bron: SEE NL