Spring naar inhoud Spring naar footer

Nachtschade van Shady El-Hamus Nederlandse Oscar-inzending Korte Fictiefilm

De korte fictiefilm NACHTSCHADE van regisseur Shady El-Hamus, schrijver Jeroen Scholten van Aschat en producent The Rogues is geselecteerd om namens Nederland ingezonden te worden voor de aankomende Academy Awards. De film wordt ingestuurd voor de categorie Best Live Action Short Film. De film werd gekozen door de Oscar®selectiecommissie Korte Film, welke bestond uit een onafhankelijke jury van Nederlandse filmprofessionals.

In Nachtschade. helpt de jonge Tarik (11) zijn vader Elias bij het vervoeren van illegale immigranten naar Nederland. Wanneer er onderweg een ongeluk gebeurt, wordt duidelijk hoe ver Tarik moet gaan om de verlangde erkenning van z’n vader te verdienen.

De film gaat in september in wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival en draait diezelfde week op het Oscar-qualifying filmfestival Bristol Encounters (VK) en het Elgouna Film Festival (Egypte).

Shady El-Hamus (Amsterdam, 1988) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie als scenarist/regisseur met twee films: Magnesium (scenario) en Over Zonen (scenario/regie). Voor zijn bijdrage aan beide films ontving hij de Dioraphte Award. Magnesium werd geselecteerd voor een groot aantal internationale filmfestivals, waaronder Sundance Film Festival (VS). In 2015 voltooide Shady El-Hamus de master Regie aan de prestigieuze National Film and Television School in Beaconsfield (VK). Zijn eindexamenfilm Fairuz ging in première op het Dubai International Film Festival. Tijdens het Nederlands Film Festival 2017 is Shady onderdeel van het talentprogramma Talent en Route en gaan drie films van zijn hand in première: de KORT! Bestaan is Gaan, de televisiefilm Malik en de korte film Nachtschade.

The Rogues werd in 2016 opgericht door producenten Guusje van Deuren en Rianne Poodt. In juli 2017 ging de korte documentaire Omdat ik Yfendo heet (Flynn von Kleist) in première. In postproductie zijn de korte fictiefilms De Verrukkelijke Onbeholpenheid (Eva M.C. Zanen) en Eenheid (Sam Yandanpanna) en documentaire Alexander (Rozemyn Afman). The Rogues hebben momenteel de eerste speelfilms van Shady El-Hamus en Flynn von Kleist in ontwikkeling. Hiernaast ontwikkelen ze samen met producent New Ams, het Oversteek-project Krant van Eva M.C. Zanen en Matthijs Bockting.

Nachtschade. kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

EYE International organiseert de kwalificatievertoningen van de korte film in Los Angeles en verzorgt de inzending van Nachtschade. naar de Academy. Op 23 januari 2018 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Live Action Short Film. De 90e Oscars® worden uitgereikt op zondag 4 maart 2018.

Bekijk hier de trailer van Nachtschade.

(bron: Eye International)