Spring naar inhoudSpring naar footer

Kings of Infinite Space

Het Nederlands Filmfonds presenteert in samenwerking met het Mondriaan Fonds in Eye


een avond voor kunstenaars, filmmakers, dichters en VR-nauten

Wat moeten we met VR? Is het een instrument of een medium? Is het een vorm van film, een soort schilderij of is het een geheel nieuwe kunstvorm?

Zonder te diep in te gaan op het waarom kunnen we stellen dat VR zoals het aan ons gepresenteerd wordt in algemene zin door een bepaalde benaderingswijze en daarmee verbonden esthetiek gedomineerd wordt. Het zintuiglijke prevaleert; het artistieke, poëtische of filosofische is ondervertegenwoordigd.

Deze avond voor kunstenaars, filmmakers, dichters en VR-nauten is een verkenning tot een andere benadering van VR. Een die mediumbewust is en dus ook de uiterste grenzen van dat medium wil verkennen. Een die voor het symbolische van dit alles niet blind is.

Het programma van de avond in vogelvlucht.

Dr. Blandine Joret zal een voordracht houden over ‘de semiotiek vn de totale cinema’. Filmmaker Wietske de Klerk presenteert een impressie van haar filminstallatie The Quiet Event. Mediakunstenaar Vesna Petresin geeft een presentatie van haar jongste VR onderzoek waarin geluid, beeld en beweging in een synesthetische beleving samenvloeien.

Mediakunstenaar Donna Verheijden doet verslag van een aantal nieuwe vormen van virtuele intimiteit. VR Kunstenaar Daniel Ernst licht zijn VR project Die Fernhweh Oper toe waarvoor Maud Vanhauwaert het libretto schreef. Tevens zal na afloop zijn VR installatie Der Grosse Gottlieb te ervaren zijn.

Maud Vanhauwaert zal het programma afsluiten met een gedicht. Het is dan inmiddels ongeveer 21.45 uur. Na een korte pauze blijft de zaal aansluitend tot 24.00 toegankelijk voor gesprekken, ontmoetingen en samenzweringen en is het mogelijk enkele van de VR werken zelf uit te proberen.

Gasten: Daniel Ernst (VR kunstenaar), Maud Vanhauwaert (dichter en performer) Blandine Joret (mediawetenschapper), Vesna Petresin (mediakunstenaar), Donna Verheijden (mediakunstenaar) Wietske de Klerk (fimmaker).

Master of Projection: Gerald van der Kaap
VR Operator: Aron Fels
Techniek: Martijn Bor
Presentatie: Dick Tuinder

Datum, tijdstip en locatie: 7 april 2018, 20.00 uur, EYE Amsterdam

Wilt u zich aanmelden? Stuur dan voor 5 april een e-mail naar [email protected]. Indien er nog plek is, ontvangt u via e-mail een bevestiging die u toegang geeft tot het evenement.

UPDATE 5 APRIL: Er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar voor dit evenement.

(beeld: Daniel Ernst)