In Memoriam Boris Gerrets
Een architectuurstudie en een studie kunstgeschiedenis gingen vooraf aan zijn afstuderen aan de kunstacademie van Düsseldorf (1976).
Ook tijdens zijn ziekte werkte Boris Gerrets door, om zo zijn Lamentations of Judas te kunnen voltooien. De lange documentaire werd geselecteerd als openingsfilm van Movies that Matter, dat vanwege COVID-19 geen doorgang kon vinden. De imponerende film werd in het kader van het festival aangeboden op PICL om zo toch kijkers te kunnen laten kennismaken met een typische Gerrets-film. Boris Gerrets laat in zijn laatste grote document Angolese soldaten aan het woord die vochten in de koloniale oorlogen van wit Zuid-Afrika en aan de kant werden gezet toen ze niet meer nodig waren. Schuld, verraad en vrije wil zijn de thema’s in het licht van het in deze documentaire nagespeelde verhaal van Judas Iskariot, de apostel die Jezus verraadde.
Het met een mobiele telefoon gefilmde en voor een Gouden Kalf genomineerde People I Could Have Been and Maybe Am (2010) veroverde de wereld: Boris Gerrets won de Fipresci Award in Belgrado, een eervolle vermelding op Hot Docs in Toronto, de prijs voor de beste regie op Visions du Réel in Nyon en de award voor beste middellange documentaire op IDFA. In Londen vond Boris Gerrets verborgen verhalen van mensen; zijn nieuwsgierigheid, altijd in combinatie met respect voor wie hij in beeld bracht, zorgden voor een openhartigheid van zijn protagonisten.
In 2013 ontving Boris Gerrets het Cultuurfonds Documentaire Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds.
In het indringende Shado'man (2014) portretteerde Boris Gerrets zes door de buitenwereld verstoten vrienden met lichamelijke beperkingen, die ’s nachts proberen te overleven in de hoofdstad van Sierra Leone. Hij deed dat op een rauwe en tegelijkertijd poëtische wijze.
Als editor, monteerde Boris Gerrets niet alleen eigen producties, maar was hij betrokken bij tientallen producties van collega-regisseurs. Met meerdere regisseurs, zoals Ramón Gieling en Klaartje Quirijns, werkte hij vaker samen, recent nog bij Your Mum and Dad (2019) van Klaartje Quirijns, waarmee hij ook samen het scenario schreef.
In binnen- en buitenland verzorgde Boris Gerrets inspirerende masterclasses, waarmee hij studenten liet delen in zijn bijzondere inzichten en grote creativiteit.
Boris Gerrets werd 72 jaar.
Tekst: Nederlands Film Festival
Beeld: Foto tijdens de opnames van Lamentations of Judas, door Pier van der Elsen