Spring naar inhoudSpring naar footer

Hanna van Vliet is geselecteerd als Shooting Star

Actrice Hanna van Vliet is geselecteerd om deel te nemen aan het Europese Shooting Stars evenement, dat in hybride vorm plaats vindt tijdens de 72e editie van het Internationale Filmfestival Berlijn. Hanna is een van de tien opkomende Europese acteertalenten die door een internationale vakjury zijn gekozen voor deelname aan het prestigieuze talentprogramma dat voor het 25e achtereenvolgende jaar wordt georganiseerd door European Film Promotion.

Van 11 tot en met 14 februari worden de tien Shooting Stars gepresenteerd aan de internationale pers, industrie en het publiek. De acteurs en actrices nemen deel aan een exclusief programma, waarbij zij de kans krijgen journalisten, casting directors, producenten en filmmakers te ontmoeten tijdens zowel groepssessies als een-op-een meetings en zo een breed netwerk op te bouwen.

Hanna van Vliet studeerde in 2014 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2020 werd zij voor haar hoofdrol in de succesvolle serie ANNE+ genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Actrice in een Televisiedrama. De serie, waarvan Hanna ook co-creator is, ontving tevens twee Prix Europe nominaties. Een speelfilmversie van ANNE+* werd in oktober 2021 in de bioscoop uitgebracht en verschijnt 11 februari wereldwijd op Netflix. Hanna ontving verder twee nominaties voor een Musical Award voor Best Actrice voor Fiddler on the Roof en De Tweeling. Haar meest recente werk omvat de hoofdrollen in de speelfilms Drijfzand*, die in première ging tijdens het Nederlands Film Festival 2021, en Verloren Transport*, die dit jaar wordt uitgebracht. Momenteel is ze bezig met de opnames van de dramaserie De Droom van de Jeugd*. Hanna van Vliet zet zich in voor een brede representatie van queer- en vrouwenrollen in het Nederlandse film- en televisielandschap.

Uit het Shooting Stars-jury rapport: Hanna van Vliet’s screen presence is full of life and outstandingly sympathetic, imbued with a strong sense of precision, sensitivity, and authenticity. Projecting a lot of warmth and charm, she is able to connect with the audience in a down-to-earth and everyday manner. Her eyes, a window to the soul of her characters, can express a flicker of suppressed grimness and a hint of hope simultaneously. She is a refreshing presence on screen, with a huge star potential.

Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Martijn Lakemeier, Bilal Wahib, Jonas Smulders, Hannah Hoekstra, Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Marwan Kenzari, Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Halina Reijn en Fedja van Huêt.

De overige Shooting Stars 2022 zijn: Gracija Filipović (Kroatië), Marie Reuther (Denemarken), Anamaria Vartolomei (Frankrijk), Emilio Sakraya (Duitsland), Clare Dunne (Ierland), Evin Ahmad (Zweden), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenië) en Souheila Yacoub (Zwitzerland).

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive

Bron: SEE NL