Spring naar inhoudSpring naar footer

Filmfonds selecteert 7 filmfestivals voor meerjarige financiering

Het Filmfonds heeft zeven filmfestivals geselecteerd voor meerjarige financiering. Het gaat om festivals met een sterke eigen signatuur die een aansprekend en eigenzinnig filmaanbod bieden in aanvulling op bioscopen en filmtheaters.

Het gaat om:

  • Go Short - International Short Film Festival (Nijmegen)
  • Noordelijk Film Festival (Leeuwarden)
  • Imagine Fantastic Film Festival (Amsterdam)
  • Leiden International Film Festival (Leiden)
  • Film by the Sea (Vlissingen)
  • Kaboom Animation Festival (Utrecht/Amsterdam)
  • Movies that Matter Festival (Den Haag)

De zeven festivals vormen belangrijke schakels binnen het fijnmazige netwerk van filmfestivals door heel Nederland en bereiken een breed publiek. Daarbij bieden de festivals een platform voor ervaren én nieuwe filmmakers om elkaar te ontmoeten, te inspireren en in contact te komen met hun publiek.

Er zijn ten opzichte van de vorige beleidsperiode vijf festivals bijgekomen voor meerjarige financiering. Deze middelgrote festivals zijn een belangrijke aanvulling op de vier grote landelijke filmfestivals* die direct via de cultuursubsidies van het Rijk worden ondersteund. Overigens ontvingen alle festivals de afgelopen jaren projectfinanciering van het Fonds, maar met de meerjarenfinanciering kan het Fonds meer continuïteit bieden. In totaal investeert het Filmfonds 630.000 euro per jaar voor een periode van vier jaar.

Bij de beoordeling heeft het Filmfonds ook gekeken naar de maatschappelijke waarde en de stappen die de festivals zetten voor bijvoorbeeld het bereiken van nieuw publiek en de samenwerking met andere kunstdisciplines. Zo vinden ook XR-projecten steeds meer hun plek op de festivals en bieden de festivals een rijke programmering met aandacht voor talentontwikkeling en filmeducatie.

Toegekende bedragen

Bekijk hieronder het overzicht van de toegekende bedragen:

Go Short - International Short Film Festival: € 100.000,-
Noordelijk Film Festival: € 80.000,-
Imagine Fantastic Film Festival: € 100.000,-
Leiden International Film Festival: € 65.000,-
Film by the Sea: € 65.000,-
Kaboom Animation Festival: € 120.000,-
Movies that Matter Festival: € 100.000,-

*(de grote landelijke filmfestivals die vanuit de bis-financiering worden ondersteund: Nederlands Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cinekid en International Documentary Filmfestival Amsterdam)

Beeld: Noordelijk Film Festival (foto: Xanne Wijkamp)