Spring naar inhoudSpring naar footer

Eurimages: 7 Nederlandse (co)producties en 2 series geselecteerd

In de afgelopen ronde van Eurimages zijn maar liefst 5 Nederlands majoritaire filmproducties en 2 minoritair Nederlandse filmproducties geselecteerd voor realiseringssteun. Vandaag werd daarnaast bekendgemaakt dat er 2 dramaseries met Nederlands aandeel zijn geselecteerd vanuit de Eurimages Pilot's Programme for Series Co-Productions

Eurimages, het culturele fonds van de Raad van Europa, heeft begin deze week de geselecteerde Europese producties aangekondigd die een bijdrage zullen ontvangen. Er zijn 31 producties uitgekozen voor ondersteuning, waaronder 4 majoritair Nederlandse speelfilms en 1 majoritair Nederlands project in de categorie onderzoek & experiment. Bovendien zijn er 2 filmproducties – 1 fictie en 1 documentaire – met een minoritair Nederlands aandeel geselecteerd. Een mooie prestatie voor de Nederlandse filmindustrie!

'Vandaag bereikte ons het feestelijke nieuws dat we een bijdrage van Eurimages hebben ontvangen voor onze film A Family,’ aldus Iris Otten en Nathalie van der Burg van producent Juliet at Pupkin. ‘Het stelt ons in staat om deze persoonlijke en emotionele film, over de gevolgen van een vechtscheiding voor een broer en zus, zo goed mogelijk te realiseren en in de markt te zetten. Het is ons doel om, samen onze coproducent The Reunion, met deze tweede film van Mees Peijnenburg een zo groot mogelijk internationaal publiek te bereiken. We zien deze bijdrage als een erkenning van onze ambitie.’

Regisseur Jaap van Heusden over In Alaska: ‘Bij het bouwen van een trans-Atlantische film als In Alaska kun je niet over één nacht ijs gaan. We zijn heel dankbaar voor het onblusbare enthousiasme van onze groeiende groep partners in Canada en Nederland. En we zijn heel blij en trots dat de film met de toezegging door Eurimages klaar is om in preproductie te gaan.’

Producent Naomi Pacifique van Revolver over de selectie van Permanent Being: ‘This project is close to our hearts for the relationship it can bridge between human and non-human beings. It is made through experimental means which incorporate fiction, non-fiction and audio-visual art - these projects are difficult to fund, but Permanent Being has the potential to speak deeply to its audience about pressing issues related to the current ecological crisis and what it means to be human, or rock, today on Earth. Support from Eurimages ensures that we can bring this film to life to our best capacity, intention, and passion.’

Naast de steun van Eurimages ontvingen deze projecten eerder al een bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Het gaat om:

Sjap & King, de Cinescoop animatiefilm van Mascha Halberstad, geproduceerd door Viking Film, ontvangt € 400.000.

Sjap (8) is dikke vrienden met zijn vader die trambestuurder is. Maar rond kerst mist hij zijn moeder, die hij alleen van tv kent. Samen met een hond en vrienden uit zijn flat gaat hij naar haar op zoek en ontdekt wat zijn vader voor hem verborgen houdt.

Een close up van een jongen met blote bovenrug die voor zich uitkijkt
A Family van Mees Peijnenburg

A Family, een speelfilm van Mees Peijnenburg en geproduceerd door Juliet at Pupkin, ontvangt € 150.000.

A Family laat zien hoe na de recente scheiding van hun ouders broer Eli (14) en zus Nina (16) hun nieuwe wereld proberen vorm te geven. Afzonderlijk en elk op hun eigen manier vechten ze om het hoofd boven water te houden.

Een pijplijn loopt door een besneeuwd gebied, met een strakblauwe lucht en laag schijnende zon
Sfeerbeeld voor In Alaska (credit: Anita Ritenour) van Jaap van Heusden

In Alaska, de Cinescoop speelfilm van Jaap van Heusden, geproduceerd door IJswater, ontvangt € 468.000.

Woody, een depressieve 17-jarige jongen uit een gehucht in Alaska, doet iets onwaarschijnlijk stoms: hij schiet op De Oliepijpleiding en wordt een 'most wanted' terrorist, opgejaagd door de doorgewinterde FBI-agent Susan Tarheel. De jongen die eerst nog dood wilde, rent nu voor zijn leven. Verloren in het wild, zonder plan, is Woody geen gemakkelijke prooi. En naarmate Tarheel dichterbij komt, identificeert ze zich steeds meer met de jongen. Terwijl Woody door heel Alaska naar arctisch Canada vlucht, komt hij weer in contact met het land, de mensen en de wortels van zijn Inuit-moeder: hij leert voor het eerst wat het echt betekent om te leven.

Onze Meisjes, de Cinescoop speelfilm van Mike van Diem, geproduceerd door Kepler Film, ontvangt € 400.000.

Tijdens een vakantie in de Alpen komen de jarenlang opgekropte frustraties tussen twee bevriende ouderstellen bovendrijven, als hun tienerdochters in een ongeluk terechtkomen en één van de meisjes in een mogelijk uitzichtloze coma raakt. Als later blijkt dat het tweede meisje er slechter aan toe is dan gedacht en zou kunnen overleven met het hart van de ander, loopt de situatie compleet uit de hand.

Vijf toeristen staan voor een grijze rotswand en maken foto's van elkaar
Permanent Being van Juan Palacios

Permanent Being, het onderzoek & experiment van Juan Palacios, geproduceerd door Revolver, ontvangt € 50.000.

Een groot deel van de geschiedenis van onze planeet is vastgelegd in de verticale gesteentelagen van deze geologische vindplaats. Maar hoe zullen deze rotsen ons in de toekomst herinneren? Als ze maar konden praten...

Minoritaire coproducties

Salvation, de speelfilm van Emin Alper, een coproductie van Nederlandse producent Circe Films, ontvangt € 250.000 .

Na een gewelddadige periode gekenmerkt door regionaal terrorisme, wordt Sheikh Ferit van de Hazeran-stam geconfronteerd met de terugkeer van de Beziki-stam, die hun grondgebied opeist. Ferit en zijn broer Mesut hebben verschillende opvattingen over hoe om te gaan met het conflict. Naarmate de onrust toeneemt, leidt hun meningsverschil tot een verwoestende strijd om macht, land en overleving.

Een meisje ligt in haar ondergoed op bed
Moon Diary van Vanessa Del Campo

Moon Diary, de documentaire van Vanessa Del Campo, een coproductie van Nederlandse producent IJswater, ontvangt € 90.000.

Terwijl ruimtevaartorganisaties nieuwe maanverkenningen lanceren, begint voormalig ruimtevaartingenieur Vanessa aan haar eigen missie - de reis naar het moederschap.

Van de 31 filmproducties worden er 13 geregisseerd of samen geregisseerd met vrouwen, wat neerkomt op 49.54% van het totaalbedrag. Klik hier voor de volledige lijst van geselecteerde projecten.

Series

Vandaag werd daarnaast bekendgemaakt dat er 2 dramaseries met Nederlands aandeel zijn geselecteerd vanuit de Eurimages Pilot's Programme for Series Co-Productions. Het gaat hierbij om: seizoen 2 van Het Gouden Uur gecreëerd door Simon de Waal (NL Film & TV) en Droneland gecreëerd door Nicolas Steil (Nederlandse co-producent Topkapi Films). Beide projecten ontvangen een bijdrage van € 500.000.

Beeld: Sjap & King van Mascha Halberstad, A Family van Mees Peijnenburg, sfeerbeeld van In Alaska (door Anita Ritenour) van Jaap van Heusden, Permanent Being van Juan Palacioas, Moon Diary van Vanessa Del Campo