Spring naar inhoudSpring naar footer

€ 8,2 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 14 filmprojecten en 5 High-end TV-series

In de tweede ronde van de Netherlands Film Production Incentive van 2020 zijn bijdragen verleend aan in totaal 19 producties voor een totaalbedrag van € 8.2 miljoen. Het gaat om 8 speelfilms, 6 documentaires, 3 dramaseries, 1 animatieserie en 1 documentaireserie, waarvan 12 internationale coproducties en 8 producties die in aanmerking komen voor het percentage 35% production incentive. Dit genereert ruim € 35 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland binnen het gehele spectrum van de nationale filmprofessionals en filmbedrijven.

In deze ronde is onder andere een bijdrage verleend aan de documentaire van regisseur Steve McQueen en scenarist Bianca Stigter: De bezette Stad, een film die laat zien dat leven in Amsterdam is als het leven met geesten. Het lijkt alsof er twee parallelle werelden zijn. Het verleden is altijd aanwezig.

Voor een volledig overzicht van de titels inclusief loglines, credits en bestedingen, zie hieronder.

Komende indienronde 2020
De indiendeadline voor de eerstvolgende aanvraagronde voor Netherlands Film Production Incentive voor zowel filmproducties als high-end TV-series is 24 augustus 2020. De Stimuleringsmaatregel biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate over de kwalificerende productiekosten die aantoonbaar in Nederland worden besteed.

-----

Overzicht van alle gehonoreerde projecten in de tweede ronde van de Netherlands Film Production Incentive in 2020:

Afscheid van het Lot (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 68.000
Logline: Om stress, angst en andere mentale problemen geen kans te geven, proberen drie personen afwijkingen in hun dagelijkse leven te detecteren en te bestrijden. Middels observaties onderzoek ik de noodzaak en mogelijkheden van preventie. Welk gedrag beschouwen we als normaal en welk als abnormaal? Hoe ziet een wereld eruit waarin ons ideale zelf de norm is?
Scenario: Marc Schmidt
Regie: Marc Schmidt
Nederlandse producent: Basalt Film
Coproducent: Fuglene (NO)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, sound recordist, componist, production manager, post production supervisor, graphic designer

Alles op Tafel (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 540.528
Logline: Een groep vrienden gaat tijdens een etentje een experiment aan: de telefoons gaan op tafel en alle inkomende berichten, telefoontjes, mails worden gedeeld met elkaar. Ze hebben immers niks te verbergen... toch?
Scenario: Frank Houtappels
Regie: Will Koopman
Nederlandse producent: Millstreet Films
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

De bezette Stad (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.375.323
Logline: Leven in Amsterdam is als het leven met geesten. Het lijkt alsof er twee parallelle werelden zijn. Het verleden is altijd aanwezig.
Scenario: Bianca Stigter
Regie: Steve McQueen
Nederlandse producent: Family Affair Films
Coproducent: Lammas Park (VK)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, production manager

Casa Coco (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 306.168
Logline: De Rotterdamse Toon kan de veranderingen in zijn wijk niet aan en leeft geïsoleerd in zijn woning boven zijn voormalige kapsalon. Wanneer na bijna 50 jaar huwelijk zijn vrouw ineens wil scheiden, reist hij af naar het pension van zijn jeugdliefde Pleun op Bonaire. Maar onder de Caribische zon komt alles waar hij van weg liep, als een boemerang weer terug.
Scenario: Jacqueline Epskamp
Regie: Bob Wilbers
Nederlandse producent: Greenfield Film Productions
Coproducent: Messercola Castings (NL)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, line producer

Het Coriolis Effect (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 83.078
Logline: Een poëtische documentaire over onze wereld die uit de bocht dreigt te vliegen. Plaats van handeling is Kaapverdië: daar waar orkanen worden geboren.
Scenario: Petr Lom
Regie: Petr Lom
Nederlandse producent: ZIN Documentaire
Coproducent: Ten Thousand Images (NO)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound designer, line producer, production manager, post production supervisor, researcher

The Dam (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 51.525
Logline: Zuid-Afrika 1985, de tijd van Apartheid. Een schoolbus crasht in op een dam en 41 blanke kinderen komen om. De mixed race chauffeur overleeft de crash en wordt beschuldigd van politiek gemotiveerde opzet. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Scenario: Brett Michael Innes (ZA)
Regie: Brett Michael Innes (ZA)
Nederlandse coproducent: Revolver Amsterdam
Hoofdproducent: Dark Waters Productions (ZA)
Bestedingen in Nederland o.a.: sound recordist on set, sound designer, colorist

Huda’s Salon (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 64.575
Logline: Reem is een jonge getrouwde Palestijnse vrouw, die Huda's Salon bezoekt voor een knipbeurt. Dit bezoek zal het leven van Reem voorgoed veranderen. Huda chanteert haar en geeft haar de onmogelijke keuze haar eigen mensen te verraden of Huda zal een donker geheim van Reem onthullen. Hun lot wordt op mysterieuze wijze bepaald door vrijheidsstrijder Hasan.
Scenario: Hany Abu-Assad
Regie: Hany Abu-Assad
Nederlandse coproducent: KeyFilm
Hoofdproducent: H&A Productions (VS)
Coproducenten: Film Clinic (EG), Lagoonie Film Production (EG), MAD Solutions for Publicity and Advertisement (EG)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, sound designer, visual effects supervisor, colorist, post production supervisor

Krazy House (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 526.995
Logline: Een politiek incorrecte sitcom-film over de religieuze familieman Bernie, die een bende van criminele Russische werklieden uit zijn huis moet zien te krijgen om zijn gezin te beschermen, dit alles terwijl hij langzaamaan gek wordt.
Scenario: Steffen Haars, Flip van der Kuil
Regie: Steffen Haars, Flip van der Kuil
Nederlandse producent: Kaap Holland Film
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

Marokkaanse Bruiloft (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 660.172
Logline: Ambitieuze advocate Yasmine jongleert met haar verschillende identiteiten. Terwijl zij de carrièreladder beklimt, gaat het thuis om één ding: wanneer gaat ze trouwen? Strevend naar de goedkeuring van haar traditionele ouders en erkenning van de Marokkaanse gemeenschap, wil Yasmine zo snel mogelijk trouwen. Maar hoe vind je de ware liefde?
Scenario: Aliefka Bijlsma en Mina El Hannaoui
Regie: Johan Nijenhuis
Nederlandse producent: Johan Nijenhuis & Co
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

Mascotte (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 604.325
Logline: Hooligan Jeremy is geboren met een mismaakte mond en denkt dat in zijn wereld, waar bezit en uiterlijkheden de dienst uitmaken, weinig plek voor hem is. Zijn onvervulde verlangens stapelen zich op en alleen bij zijn moeder vindt hij steun. Als Jeremy een nieuw gebit krijgt en z’n moeder afstand van hem begint te nemen raakt hij in een gevaarlijke, vrije val.
Scenario: Gustaaf Peek
Regie: Remy van Heugten
Nederlandse producent: Bind & Willink
Coproducent: Savage Film (BE)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, production designer, sound recordist on set, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, first AD, line producer, post production supervisor

MNK Boy (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 239.724
Logline: Als Zeki's vader besluit om van Nederland naar een luxe gated community in Istanbul te verhuizen, komt de 12-jarige Zeki in contact met een groepje straatkinderen uit de naastgelegen sloppenwijk.
Scenario: Chris Westendorp
Regie: Mete Gümürhan
Nederlandse producent: Circe Films
Coproducenten: Kaap Holland Film (NL), Leitwolf Filmproduktion (DE), Liman Film (TR)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, editor, production designer, sound recordist on set, visual effects supervisor, kostuumontwerp, make-up & haar, line producer, post production supervisor

De nieuwe Wereld (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 87.533
Logline: Doof worden is zeer ontregelend. Het is ondermijnend voor het zelfvertrouwen, het samenleven met anderen, het functioneren op het werk. Doof geworden mensen komen daardoor vaak in een existentiële crisis terecht. Het laten plaatsen van een cochleair implantaat (CI) kan een laatste redmiddel zijn. Hoe kan de dove een nieuwe wending aan zijn/haar bestaan geven?
Scenario: Petra Lataster-Czisch
Regie: Petra Lataster-Czisch
Nederlandse producent: Stichting L&F Producties
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, line producer, post production supervisor

O (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 53.394
Logline: De onconventionele documentaire “O” legt de intrigerende fascinatie bloot voor het Ei. Binnen de passie voor de Oölogie (wetenschap van het ei) en de drang te ordenen tot alles is gevonden, kruipt langzaam, bijna onopgemerkt WOII binnen.
Scenario: Pim Zwier
Regie: Pim Zwier
Nederlandse producent: Moondocs
Coproducent: Fünferfilm (DE)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, line producer, post production supervisor

A Way to B (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 103.800
Logline: Lichamelijk (en enkele verstandelijk) gehandicapten maken deel uit van het Catalaanse ‘integrated dance’- gezelschap La Troca. Zij verbinden hun individuele verhalen en gevecht met het lot in choreografieën en performances. Een dansdocumentaire over het wonder van de mens.
Scenario: Jos de Putter
Regie: Jos de Putter, Clara van Gool
Nederlandse producent: DOXY
Coproducent: Efimero Films (ES)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, line producer, post production supervisor


High-end TV-series
Atlanta (dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 555.446
Logline: Nadat hij zijn studie heeft verpest, probeert Earl (Donald Glover) het te maken als agent van zijn neef Alfred, ook wel rapper Paper Boi. Via hun pogingen de top te bereiken behandelt de comedydramaserie maatschappelijk relevante thema’s, waarbij de hoofdpersonen in seizoen 3 tijdens hun Europese tournee in Amsterdam terechtkomen.
Scenario: Donald Glover (VS), Janine Nabers (VS)
Regie: Hiro Murai (VS)
Nederlandse coproducent: New Ams Film Company
Hoofdproducent: Minim UK (VK)
Bestedingen in Nederland o.a.: make-up & haar, first AD, line producer

De Droom van de Jeugd
(dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.445.488
Logline: Vier kinderen uit een Brabants gezin bevechten ieder hun eigen vrijheid tegen de achtergrond van de onstuimige ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar in Nederland. Zij zullen op hun beurt geconfronteerd worden met de volgende generatie die haar eigen idealen vormt en haar eigen strijd zal voeren.
Scenario: Marnie Blok, Charles den Tex
Regie: Bram Schouw
Nederlandse producent: Topkapi TV
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set

De Kloof (dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 979.806
Logline: De Kloof vertelt het verhaal van de meest bizarre verkiezingsstrijd in de Nederlandse parlementairegeschiedenis. Scenario: Pieter Bart Korthuis, Nathan Vecht
Regie: Michiel van Jaarsveld
Nederlandse producent: Hollands Licht
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, kostuumontwerp, first AD, line producer

Pim & Pom in het Museum (animatieserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 319.806
Logline: De twee nieuwsgierige katten Pim & Pom nemen kinderen mee op een ontdekkingstocht door de fascinerende wereld van de kunst. Kunstcollecties van Nederlandse musea vormen het decor voor Pim & Pom in het Museum waarin Pim en Pom in iedere aflevering vol fantasie een kunstwerk induiken en er steeds weer achter komen dat niets is wat het lijkt!
Scenario: Tingue Dongelmans, Fiona van Heemstra
Regie: Gioia Smid
Nederlandse producent: Phanta Film
Coproducent: Pim & Pom (NL)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, production designer, story artist, story boarder, layout artist, character designer, set designer, head of animation, lead animator, sound designer, componist, line producer, technical director, editor, studio animatie techniek, postproductie (geluid)

Psychology of Con Artists (documentaireserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 215.063
Logline: De zesdelige serie Psychology of Con Artists is een spannende ontdekkingstocht door de ziel van notoire oplichters, een tocht waarin de kijker aan de hand van getuigenissen van daders, slachtoffers en wetenschappers meer van zichzelf zal herkennen dan hem lief is.
Scenario: Victor Vroegindeweij
Regie: Victor Vroegindeweij
Nederlandse producent: Topkapi Nonfiction
Coproducent: Autentic (DE)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, line producer, production manager, post production supervisor, visual effects supervisor, stock or archive researcher, postproductie (beeld & geluid)

Beeld: De bezette Stad