Spring naar inhoud Spring naar footer

Eerste selectie Nederlandse (co)producties voor Toronto

De eerste selectie van Nederlandse (co)producties voor de komende editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) is bekendgemaakt. Maar liefst zeven Nederlandse producties en coproducties zijn geselecteerd.

Vijf films worden gepresenteerd in de Contemporary World Cinema sectie: De wereldpremière van Tulipani*, van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Mike van Diem is onderdeel van het Contemporary World Cinema programma. Tulipani is een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Tulipani, geproduceerd door FATT Productions, opent in september de 37e editie van het Nederlands Filmfestival.

Verdwijnen* van regisseur Boudewijn Koole beleeft zijn internationale première in Toronto. In de film, geproduceerd door The Film Kitchen, verloopt het jaarlijkse bezoek van Roos aan haar moeder in Noorwegen dit keer anders. Ze heeft slecht nieuws. Het verleden maakt het voor Roos echter onmogelijk haar moeder dit te vertellen. Verdwijnen was eerder dit jaar te zien in de Nederlandse bioscopen.

Ook de wereldpremière van Urszula Antoniak's Beyond Words*, een Pools-Nederlandse coproductie (NL coproducent: Family Affair Films) wordt gevierd tijdens TIFF. Antoniak vertelt hierin het verhaal van Michael, een archetypische intelligente en zeer succesvolle advocaat in Berlijn, die zijn Poolse afkomst geheim probeert te houden. Door het onverwachte bezoek van zijn doodgewaande vader, raakt Michael in een identiteitscrisis.

De minoritaire coproducties Good Favour*, van Rebecca Daly en gecoproduceerd door Viking Film, en The Journey van filmmaker Mohamed Jabarah Al-daradji (geproduceerd door het Brits/Nederlandse HUMAN Film), worden ook vertoond binnen Contemporary World Cinema.

In de Short Cuts competitie is de korte animatiefilm Catastrophe*, geregisseerd door Jamille van Wijngaarden en geproduceerd door Keplerfilm, opgenomen. Jamille van Wijngaarden studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie en won onlangs voor de VR film Ashes to Ashes die zij co-regisseerde, de Dutch VR Award. In Catastrophe gaat een klein parkietje plots dood en wijzen alle vingers naar de kat. Wanhopig probeert hij de hele boel te redden, maar eigenlijk gaat het vanaf hier pas echt compleet mis.

Zama*, de nieuwste speelfilm van de Argentijnse filmmaakster Lucrecia Martel, gecoproduceerd door Lemming Film is onderdeel van TIFF's Masters programma. De wereldpremière van Zama vindt plaats tijdens het aankomende internationale filmfestival van Venetië.

Binnenkort maakt het festivals meer titels bekend.

De 42e editie van het Toronto International Film Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september.

*Film is ondersteund door het Nederlands Filmfonds