Spring naar inhoudSpring naar footer

Eenderde van alle audiovisuele mediadiensten gevestigd in de EU is lokaal geadapteerd

Eenderde van alle audiovisuele mediadiensten in de EU biedt die buitenlandse, lokaal geadapteerde content

Uit een nieuw onderzoek van het European Audiovisual Observatory (EAO) blijkt onder meer het volgende:

  • Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot aandeel in lokaal geadapteerd av aanbod, gericht op 28 EU landen.
  • Meer dan tweederde van de lineaire en pay-on-demand media diensten gevestigd in de EU, die buitenlandse markten bedienen bevinden zich voornamelijk in drie landen: het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Ierland voor betaalde on demand diensten en het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Frankrijk voor TV kanalen.
  • Nederland is bij deze diensten populair als vestigingsland: het staat op nummer twee in on demand services, en nummer 5 in TV kanalen gericht op andere markten.
  • In totaal wordt er in 61 verschillende talen uitgezonden in de gehele EU.
  • Gelokaliseerde av-diensten vallen eerder onder grote Amerikaanse ondernemingen dan de gemiddelde mediadiensten die in de EU gevestigd zijn. Twee derde van de in de EU gevestigde diensten en lokaal geadapteerde TV kanalen is eigendom van een Amerikaans moederbedrijf.
  • Terwijl Amazon Prime, iTunes Store, Netflix en HBO Go ongeveer 13% van de pay-on-demand diensten met vestiging in de EU vertegenwoordigen, zijn ze goed voor 38% van de diensten als lokaal geadapteerde onderdelen worden meegeteld. Zo beslaan de top TV-merken uit de VS als Discovery, Twenty-First Century Fox, Viacom en AMC Networks 5% van de TV kanalen gevestigd in de EU, maar vertegenwoordigen ze 15 % van de gelokaliseerde versies.

Lees hier het volledige rapport, getiteld “Audiovisual Media in Europe: Localised, targeting and language offers”

Beeld: Central hubs of audiovisual media services established in the EU28 primarily targeting other markets (2017) – In number of services. Source: European Audiovisual Observatory / MAVISE database. © Copyright Showeet.com