Spring naar inhoudSpring naar footer

East of Noon en 7 minoritaire coproducties geselecteerd voor Cannes

East of Noon, de in De Verbeelding-regeling gesteunde film van Hala Elkoussy, is dit jaar in Cannes te zien. Daarnaast worden zeven door het Fonds gesteunde internationale coproducties met een Nederlands aandeel in Frankrijk vertoond, waaronder When the Light Breaks, de openingsfilm van het Un Certain Regard-programma.

East of Noon is geschreven en geregisseerd door Hala Elkoussy en geproduceerd door seriousFilm, in samenwerking met vriza productions en het Egyptische Nu'ta Films. Het project ontving een bijdrage in De Verbeelding-regeling, de samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds, en de Film Production Incentive.

De film speelt zich af in een dystopische enclave, waarin de 19-jarige ABDO muziek gebruikt om zich af te zetten tegen de oudere leiders. East of Noon is de opvolger van Hala Elkoussy's debuut Cactus Flower (2017), die onder andere op het International Film Festival Rotterdam te zien was.

East of Noon is geselecteerd voor het Directors' Fortnight-programma, dat parallel aan het filmfestival van Cannes plaatsvindt. Ook de minoritaire coproductie To A Land Unknown van regisseur Mahdi Fleifel, mede geproduceerd door Studio Ruba, is te zien tijdens dit programma.

Naast East of Noon en To A Land Unknown zijn zes door het Fonds gesteunde minoritaire coproducties met een Nederlands aandeel te zien in Cannes, waaronder When the Light Breaks, de film van de IJslandse regisseur Rúnar Rúnarsson, die het Un Certain Regard-programma opent.

Het gaat om de volgende projecten:

All We Imagine as Light (Cannes Official Selection - Competition)
Regie: Payal Kapadia (IN)
Nederlandse coproducent: BALDR Film

Armand (Cannes Official Selection - Un Certain Regard)
Regie: Halfdan Ullman Tøndel (NO)
Nederlandse coproducent: Kepler Film

Viet and Nam (Cannes Official Selection - Un Certain Regard)
Regie: Truong Minh Quý (VN)
Nederlandse coproducent: An Original Picture

Everybody Loves Touda (Cannes Official Selection - Cannes Première)
Regie: Nabil Ayouch (FR)
Nederlandse coproducent: Viking Film

Baby (Semaine de la Critique)
Regie: Marcelo Caetano (BR)
Nederlandse coproducent: Circe Films

Beeld: East of Noon
Bron: SEE-NL