Spring naar inhoudSpring naar footer

Drie teams geselecteerd voor TalentScope

De allereerste selectie voor het talentontwikkelingsprogramma TalentScope is bekend! De internationale selectiecommissie heeft drie teams geselecteerd voor het coachingstraject van twaalf maanden. De plannen van regisseurs Zara Dwinger, Victoria Warmerdam en Valerie Bisscheroux sprongen eruit en zijn geselecteerd. De makersteams gaan met speciale workshops en onder begeleiding van internationale experts verder werken aan de ontwikkeling van hun filmplannen.

Het Filmfonds ontving acht veelbelovende aanvragen die kwalificeerden. Deze acht makersteams pitchten hun project aan de selectiecommissie bestaande uit producent en TorinoFilmLab tutor Eilon Ratzkovsky, producent en ACE-producer Eve Gabereau, filmconsulent Kaweh Modiri en Hoofd Selective Funding Iwana Chronis.

TalentScope is een intensief coachingstraject in samenwerking met internationale partners TorinoFilmLab, ACE Producers en FilmForward. Met de regeling wil het Filmfonds talent een extra impuls geven voor de ontwikkeling van hun volgende filmproject.

De geselecteerde projecten:

Boy meets Bot

Regisseur/scenarist: Victoria Warmerdam
Producent:
OAK Motion Pictures
Logline:
In het tragikomische sci-fi drama Boy meets Bot is de "boy" uit de titel eigenlijk een middelmatige man van begin veertig, die het verlies van zijn overleden vrouw probeert te verwerken door een hyperrealistische RoboPartner aan te schaffen. Wat begint als de ogenschijnlijk perfecte oplossing voor zijn verdriet, verandert in een ware nachtmerrie wanneer zijn RoboPartner erachter komt dat ze een bot is.

Victoria Warmerdam maakte eerder de komedie Korte Kuitspier en het korte sci-fi drama Ik ben geen Robot dat bekroond werd als Beste Korte Film op het gerenommeerde Sitges International Fantastic Film Festival.

What's Wrong with Sylvester

Regisseur/scenarist: Zara Dwinger
Producent:
Studio Ruba
Logline:
Na een mentale inzinking in het buitenland moet de succesvolle Sylvester in verplichte groepstherapie en op haar 35e weer bij haar ouders wonen. Ze komt aan met een gebroken hart en een onfortuinlijke face tattoo en wil zo snel mogelijk terug naar haar ‘normale’ leven. Sylvester vlucht het liefst weg van haar problemen maar worstelt zich door een zomer vol disfunctionele familiedynamieken en een ongemakkelijke zoektocht naar (zelf)liefde.

Zara Dwinger’s eerste speelfilm Kiddo ging tijdens Berlinale 2023 in wereldpremière.

The Muffler / De Knalpot

Regisseur: Valerie Bisscheroux
Scenarist:
Maud Wiemeijer
Co-creator:
Hanna van Vliet
Producent:
Labyrint Film
Logline:
In het gure Amsterdam van de jaren ’80 richten tegenpolen Rita en Cora in een kraakpand De Knalpot op, een autogarage voor en door vrouwen. In vijf jaar tijd groeit de plek uit tot een belangrijke uitvalsbasis en hechte gemeenschap van vrijgevochten (lesbische) vrouwen. Wanneer de gemeente de garage dreigt te sluiten, moeten de vrouwen hun krachten bundelen om hun geliefde plek te redden.

Valerie, Maud en Hanna maakten eerder samen de hitserie en film Anne+.

TalentScope

In april 2024 starten de geselecteerde teams met de eerste kick-off workshop, georganiseerd door TorinoFilmlab, ACE Producers en FilmForward, waarin de makers elkaar en elkaars projecten leren kennen. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van het (mini-)treatment met de regisseur en scenarist. Onderdeel van deze workshop zijn inspiratiesessies voor regisseurs, scenaristen en producenten, waarin teamontwikkeling & samenwerking en ‘positionality in storytelling’ centraal staan. Ook worden er twee masterclasses georganiseerd, waarin toonaangevende internationale filmmakers en scenaristen worden uitgenodigd om te praten over hun werk en aanpak. Na de laatste workshops zal het traject afgesloten worden met een besloten presentatie op CineMart tijdens het Internationaal Festival Rotterdam (IFFR) in 2025.