Spring naar inhoudSpring naar footer

Drie speelfilms ontvangen elk 1,8 miljoen euro met Cinescoop

Het Nederlands Filmfonds heeft drie speelfilms geselecteerd voor de eerste ronde van de Cinescoop regeling. De filmprojecten In Alaska (IJswater Films), Miss Moxy (Phanta Animation) en Mr K (The Film Kitchen) ontvangen elk 1,8 miljoen euro van het Nederlands Filmfonds. Cinescoop richt zich specifiek op ambitieuze Nederlandse speelfilms en lange animatiefilms, die zodanig onderscheidend zijn binnen het totale filmaanbod, dat ze de potentie hebben om een groot Nederlands bioscooppubliek te bereiken en/of een internationaal publiek aan te spreken.

“Met Cinescoop willen we als Filmfonds de sterkst mogelijke boost geven aan films met een hoog ambitieniveau. Onderscheidende films die ruimte geven aan de signatuur van de makers.”, zegt directeur Bero Beyer. “We zijn blij in de eerste ronde deze drie aansprekende en krachtige projecten ruim te kunnen steunen. Projecten die elk op eigen wijze cinema omarmen en hopelijk hun weg gaan vinden naar een publiek in binnen- en buitenland.”.

De lat lag hoog bij de aanvraagprocedure. Het Filmfonds ontving 10 filmprojecten waaruit de uiteindelijke selectie werd gemaakt. Belangrijk criterium bij de selectie was dat de filmprojecten zowel artistiek-inhoudelijk als productioneel een uitmuntende cinematografische kwaliteit laten zien. Alle films zullen volgens nieuwe duurzaamheidsnormen worden geproduceerd.

Meer informatie over de geselecteerde filmprojecten:

In Alaska, speelfilm

Regie: Jaap van Heusden
Scenario: Jaap van Heusden & Vinnie Karetak
Producent: IJswater Films
Coproducent: Uuktimiaq Studios (Canada) in samenwerking met Rhombus Media (Canada), Volterra Group (NL) en Caviar (BE)
Coproducerende omroep: EO
Logline: Woody (17), een Inuit jongen uit een gehucht in Alaska, is zo depressief dat hij een eind aan zijn leven wil maken. In plaats daarvan doet hij iets doms: hij schiet een gat in de oliepijpleiding en wordt zo een ‘most wanted’ crimineel, achtervolgd door de doorgewinterde FBI-agent Susan Tarheel. Terwijl hij moet rennen voor zijn leven, leert hij voor het eerst wat het betekent om écht te leven.
Bijdrage: € 1.800.000

Miss Moxy, speelfilm

Regie: Vincent Bal & Sem Assink
Scenario: Maureen Versprille
Producent: Phanta Animation
Coproducenten: BosBros, Eyeworks Film & TV Drama (BE), Little Dream (DE)
Logline: Uitzicht geeft inzicht: een stadse kat met vooroordelen verruimt tijdens een avontuurlijke reis haar blik en ontdekt wat ware vriendschap betekent.
Bijdrage: € 1.800.000

Mr K, speelfilm

Regie: Tallulah Schwab
Scenario: Tallulah Schwab
Producent: The Film Kitchen
Coproducenten: A Private View (BE), Take 1 (NO)
Logline: Mr. K, een rondreizende goochelaar, belandt in een Kafkaiaanse nachtmerrie wanneer hij de uitgang van het hotel waar hij heeft geslapen niet kan vinden. Zijn pogingen om eruit te komen trekken hem alleen maar dieper, waardoor hij verder verstrikt raakt in het hotel en zijn merkwaardige bewoners.
Bijdrage: € 1.800.000

Beeld: In Alaska, Miss Moxy