Spring naar inhoudSpring naar footer

Doculab 8 voor 40

Documentaires maken over verschillende aspecten van de Surinaamse samenleving. Het was heel dringend nodig, want Suriname heeft geen cultuur van bewaren, opslaan en vastleggen. Dus toen het land 40 jaar onafhankelijk was, was het een mooi cadeau om 8 documentaires te maken. Voor elke vijf jaar (in Suriname bekend als een ‘Bigi Yari’) dat dit land op eigen benen stond, een film. De Nederlandse Filmacademie, Pieter van Huystee en The Back Lot in Paramaribo vonden elkaar in dit plan en nadat de Twinningfaciliteit van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken de aanvraag goedgekeurd had, kon het werk beginnen.

Door Sharlene Bosk en Eddy Wijngaarde, The Back Lot

Het doel van de Twinningfaciliteit is de versterking van institutionele capaciteit in Suriname en de bevordering van de sociale banden tussen Nederland en Suriname door het faciliteren van contacten tussen Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisaties in de vorm van kennisuitwisseling en samenwerking. Samen met de Nederlandse Filmacademie werd dan ook een begin gemaakt met dit mooie plan.

27 First time directors mochten een voorstel indienen en onder begeleiding van de Nederlandse Filmacademie werden acht door een commissie geselecteerde ideeën uitgewerkt tot een realiseerbaar volledig filmplan.

En het zijn allemaal juweeltjes van verhalen: van Nancy over de professor die de strijd aangaat met het opkomende water in The Sea Washes Over Me’, tot Watsy van Tessa die in het binnenland van Suriname wil breken met de tradities en maar één vrouw wil hebben en met haar wil samenwonen. Of de vraag van Rosita over de typische Kaseko Jazz, want heeft die nog een toekomst in Suriname? Of Kenrich, de regisseur die naar zijn Marron dorp terug gaat om in Beli Dedede rituelen over de doden vast te leggen en om daarvoor in contact te moeten treden met de doden via een medium. 6 prachtige documentaires die een weerspiegeling zijn van de Surinaamse samenleving. Niet alleen het Verborgen Verleden’, maar ook het heden komt aan bod als Ananta op zoek gaat naar antwoorden over wat er in de 80 ‘er jaren allemaal is gebeurd en waarom zij als jongere daar niets van afweet en Ginny die een conflict in een inheems Indiaans dorp probeert op te lossen. Ze hebben dit allemaal met veel passie en geduld in hun filmplan verwoord.

Een tweede fase, is de realisatie die mogelijk gemaakt is door het Nederlands Filmfonds. Pieter van Huystee en initiatiefnemer Eddy Wijngaarde van The Back Lot in Paramaribo bundelden hun krachten en zetten een samenwerking voort die al dateert van begin 2001 met Zonen van Suriname. Door de bijdrage van het Fonds kon de verfilming van deze filmplannen ter hand worden genomen. Met deze ondersteuning kon ook expertise uit Nederland naar Suriname komen. Producent Emjay Rechsteiner heeft in een intensieve begeleiding van de regisseurs op de set bijgedragen een filmplan tot een film te maken. Intensieve voorbereiding en lange draaidagen leverden de mooiste verhalen op. In de maanden september, oktober en november 2017 zijn alle opnames voltooid.

De fase van de montage zal worden ingezet met een masterclass editing waarbij meerdere Surinaamse editors de gelegenheid krijgen hun kennis en vaardigheden te vergroten onder leiding van een ervaren coach.

De presentatie van het resultaat van dit plan om een documentaire cultuur in Suriname zelf te stimuleren en verder te ontwikkelen zal in begin 2018 zowel in Suriname als Nederland plaatsvinden.