Spring naar inhoud Spring naar footer

Dirty God eerste Nederlandse speelfilm ooit geselecteerd voor internationale hoofdcompetitie Sundance Film Festival

DIRTY GOD, de nieuwe speelfilm van regisseur Sacha Polak zal begin 2019 op het Sundance Film Festival zijn internationale première beleven. Het is de eerste keer dat een Nederlandse speelfilm tot de hoofdcompetitie weet door te dringen. Als onderdeel van de officiële selectie zal de film in de prestigieuze World Cinema Dramatic Competition vertoond worden.

Met Dirty God maakt Sacha Polak haar Engelstalige debuut. Het is haar derde speelfilm na de prijswinnende films Hemel en Zurich. Polak schreef het scenario samen met Susanne Farrell. De film is geproduceerd door Marleen Slot van Viking Film, die eerder samenwerkte met Polak aan de film Zurich.

Dirty God is een internationale coproductie met het Britse EMU Films, het Belgische A Private View en het Ierse Savage Productions. De film kreeg steun van onder andere het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Production Incentive, het British Film Institute, BBC Films, Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Ireland en Eurimages. Het Britse Independent Film Sales is verantwoordelijk voor de internationale verkoop.

In Dirty God is Jade (vertolkt door de debuterende Vicky Knight) in de bloei van haar leven wanneer ze ernstig verbrand raakt door een zoutzuuraanval. Haar gezicht wordt gereconstrueerd maar door haar nieuwe uiterlijk wordt Jade gedwongen een herdefinitie van schoonheid te vinden. Als ze langzaam afglijdt in zelfdestructie en verwijderd raakt van haar geliefden, moet Jade een drastisch besluit nemen om de grip op haar leven terug te krijgen. Dirty God vertelt een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen anno nu.

Sacha Polak: “Dirty God gaat over een jonge moeder die zichzelf verliest na een vreselijk ongeluk, maar die in de zoektocht naar haar nieuwe identiteit leert zichzelf te accepteren. Een sterke vrouw. Wat me bijgebleven is van alle vrouwen die ik sprak die verbrand zijn, is dat ze gedwongen werden een manier te vinden om hun nieuwe uiterlijk te accepteren. Welke manier ze ook hebben gekozen en hoe ze het ook hebben gedaan (of niet); het was hun manier. En wat daar universeel aan is, is dat het voor ons allemaal een uitdaging is om geconfronteerd te worden met gevoelens van uiterlijke schoonheid versus innerlijke waardigheid. Een uitdaging voor elke vrouw in de wereld.”

Het Sundance Film Festival is het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film dat jaarlijks plaatsvindt in Park City, Utah. Het festival is opgericht door acteur en regisseur Robert Redford en wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste filmfestivals. Het Sundance Film Festival vindt plaats van 24 januari tot 3 februari 2019.

Cinéart zal de film in 2019 in de Nederlandse bioscopen uitbrengen.