Spring naar inhoudSpring naar footer

De Verbeelding: Drie filmprojecten geselecteerd voor ontwikkeling

Voor De Verbeelding, een tweejaarlijks samenwerkingsproject van het Filmfonds en het Mondriaan Fonds, zijn drie projecten geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage. Het gaat om Headless Trees van Sara Rajaei, Love-22-Love van Jeroen Kooijmans en De Mantra van de Dief van David Verbeek.

De drie projecten ontvangen een ontwikkelingsbijdrage van maximaal €10.000 per project. Twee van deze drie projecten worden in het voorjaar van 2022 geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €450.000 per project.

De adviescommissie, bestaande uit Anke Bangma, Peter Kruger en Atousa Bandeh, selecteerde de volgende drie projecten:

Headless Trees

Beeldend kunstenaar/regisseur: Sara Rajaei
Producent: Stichting near/by film
Coproducent: seriousFilm
Logline: Een familie in een semi-utopische stad, in een niet nader omschreven land, wordt verscheurd door oorlog, sociaal-politieke instabiliteit en bijgeloof. Ze zoeken hun toevlucht in denkbeeldige werelden: ze dansen om geesten te bestrijden, maken van begrafenissen feesten en plannen een tunnel door de aarde, dit alles om het trauma van verdwijningen, bezetenheid en dood tegen te gaan.

Love-22-Love

Beeldend kunstenaar/regisseur: Jeroen Kooijmans
Producent: Submarine Animation
Logline: Love-22-Love is een dans door de tijd (1992-2021). Gedreven door het verlangen nooit meer een psychose te krijgen, maakt Jeroen Kooijmans deze film over de liefde; een portret van zijn vrouw Elspeth Diederix. Liefde als medicijn voor het leven.

De Mantra van de Dief

Beeldend kunstenaar/regisseur: David Verbeek
Producent: Conijn Film
Logline: We volgen het leven van een dwangmatige dief zonder schuldgevoel. Hij beschouwt zichzelf als een entiteit die buiten de samenleving staat totdat hij een danseres tegenkomt en langzamer zeker iemand wil zijn waarvan te houden valt. Er wordt tevens teruggekeken op zijn vanuit de toekomst door een nieuw soort mens.

De Verbeelding

De Verbeelding is een samenwerkingsproject van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmporducenten de mogelijkheid een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Doel is het stimuleren van films die hun oorsprong voornamelijk vinden in de beeldende kracht van het medium, films die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen.

Eerder ontvingen projecten als Kala azar (Janis Rafa), The Last Ride of the Wolves (Alberto De Michele) en Stones Have Laws (Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan & Tolin Alexander). Op deverbeelding.site vind je meer projecten die eerder in het kader van De Verbeelding werden ondersteund.

Beeld: Headless Trees