Spring naar inhoud Spring naar footer

De beste online films volgens Dorien

In deze roerige tijden beseft de filmsector des te meer dat ‘online gaan’ momenteel een goede optie is om op de radar te blijven van de voormalige bioscoop- of filmfestivalbezoeker. Bioscopen, festivals en producenten zorgen er daarom voor dat er op platformen zoals Cinetree, Picl en Pathé Thuis ook vanuit huis oude, nieuwe, betaalde, onbetaalde, Fondsfilms of niet Fondsfilms te zien zijn. Genoeg aanbod dus. Filmfondsmedewerkers sorteren alvast hun favorieten. Deze week: Dorien van de Pas.

Dorien van de Pas is naast Hoofd New Screen NL, het programma voor nieuw talent, innovatie en voor de korte film, ook Nederlands vertegenwoordiger voor Eurimages en president van de promotion group van Eurimages:

“In verband met mijn werk ligt er voor mij altijd een stapel Nederlandse en Europese films klaar die ik moet zien en waar ik vaak genoeg pareltjes uithaal. Maar de bioscoop is voor mij nog steeds de mooiste plek om films te zien en nog altijd raak ik in vervoering als het licht uitgaat. Helaas ontbreekt de tijd om voor elke film naar de bioscoop te gaan. Bij Netflix klop ik dan aan voor series zoals het prachtige The Crown en het vermakelijke Sex Education, maar vaker gebruik ik platformen zoals Picl en de EFA website om Europese films en documentaires in te halen. Verder ben ik gek op dans, dansen en ballet. Toen ook het festival Cinedans niet door kon gaan, keek ik bijna dagelijks korte dansfilms op Cinedansweb.” Vijf tips van Dorien:

Drama Girl (2020) van Vincent Boy Kars, te zien op Picl

Een mooi voorbeeld van een New Screen Low Budget film: eigenzinnig, conceptueel en hybride. Vincent doet iets nieuws in het vermengen van fictie en documentaire en zet je daarmee aan het denken. Helaas nog maar net in de bioscoop, toen de bioscopen moesten sluiten.

Mind My Mind (2020) van Floor Adams, te zien op de Picl

De kracht van animatie is dat je iets kan vertellen wat met live-action nauwelijks mogelijk is. In Mind My Mind kruipt Floor in het hoofd van iemand met autisme en laat ze ons ervaren hoe bij hem indrukken en gevoelens binnenkomen. Niet alleen een eyeopener, ook een lust voor het oog.

The Florida Project (2018) van Sean Baker, te zien op Cinetree

The Florida Project gaat over Monee, een zesjarig meisje dat samen met haar rebellerende moeder in een motel in Florida woont. De film volgt Monee en de andere kinderen uit het motel tijdens een avontuurlijke zomer in de harde realiteit van the American Dream. Ik werd zowel inhoudelijk, visueel als door de geweldige acteerprestaties enorm gegrepen door deze film, die ik tijdens IFFR 2018 zag. Ook was ik bij de masterclass die regisseur Sean Baker daar gaf.

Les Misérables (2020) van Ladj Ly, te zien op Picl

In Les Misérables zien we Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, die terechtkomt in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes in de wijk. Indrukwekkend en urgent.

For Sama (2019) van Waad al-Kateab en Edward Watts, te zien op Picl

Een documentaire die iedereen gezien moet hebben om te zien wat een oorlogssituatie kan betekenen op veel verschillende niveaus. En hoe belangrijk het is om dappere helden te hebben, zoals wij dat nu ook ervaren met onze mensen in de gezondheidszorg.

Beeld: The Florida Project (Sean Baker)