British Film Commission en Netherlands Film Commission tekenen Memorandum of Understanding
De overeenkomst werd ondertekend tijdens een kennismakingsreis tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk voor producenten uit beide landen. Aanwezigen waren onder andere vertegenwoordigers van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Commission en een groep (lijn)producenten uit Nederland.
De film- en tv-productie-industrie bloeit zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland. In het VK bedroeg de buitenlandse investering in film- en hoogwaardige tv-producties in 2023 maar liefst £3,11 miljard. In Nederland heeft de stimuleringsregeling van het Nederlands Filmfonds sinds de start in 2014 tot en met 2023 meer dan €783 miljoen aan productie-uitgaven gegenereerd.
Bekende film- en tv-producties die in beide landen zijn opgenomen, zijn onder andere Killing Eve (BBC America), The Hitman’s Bodyguard (Millennium), Dunkirk (Warner Bros), The Couple Next Door (Sony/Starz) en Baptiste (All3Media/BBC/Two Brothers).
Het vandaag ondertekende MoU verstevigt de banden tussen de Britse en Nederlandse filmindustrieën. Beide filmcommissies streven naar een naadloze en productie-vriendelijke service voor internationale film- en hoogwaardige tv-producties in beide landen. Door nauw samen te werken, hopen de BFC en NFC culturele, creatieve en economische uitwisseling tussen de landen verder te bevorderen.
De overeenkomst werd vandaag officieel ondertekend tijdens een ceremonie in de Nederlandse ambassade in Londen, in aanwezigheid van Roeland Oude Nijhuis (Netherlands Film Commissioner) en Sandra den Hamer (directeur Nederlands Filmfonds).
Roeland Oude Nijhuis, Netherlands Film Commissioner, zei:
"Het MoU dat we vandaag ondertekenen, formaliseert iets wat we altijd al wisten: creativiteit bloeit wanneer we samenwerken. Dit MoU heeft als doel barrières weg te nemen en filmmakers, producenten en andere professionals uit beide landen samen te brengen om verhalen te creëren die ertoe doen. We hebben al mooie projecten zien ontstaan: films zoals Occupied City en Silver Haze tonen de kracht van de combinatie van Nederlandse en Britse verhalen. Met dit MoU hopen we dat deze successen slechts het begin zijn. Vandaag openen we de deur naar meer samenwerkingen, grotere projecten en verhalen die wereldwijd impact hebben.”
Adrian Wootton OBE, Chief Executive van de British Film Commission, zei:
“Wij zijn verheugd onze relatie met de Netherlands Film Commission te versterken door deze samenwerkingsovereenkomst. Grote producties zoals The Hitman’s Bodyguard en Christopher Nolan’s Dunkirk hebben in beide landen gefilmd. We zijn vastbesloten om voort te bouwen op onze succesvolle samenwerking en een nog sterkere relatie tussen onze filmindustrieën te smeden. Door nauwer samen te werken met de NFC, creëren we een soepele dienstverlening voor internationale producties en maximaliseren we de mogelijkheden van investeringen in film en hoogwaardige tv.”
Het MoU benadrukt ook het belang van de kansen die screen tourism biedt, als gevolg van grote producties die in beide landen zijn opgenomen. Vorig jaar ondertekende de BFC een MoU met de Britse toerismeorganisatie Visit Britain. Dit jaar zet de BFC de samenwerking met Europese partners voort om economische en culturele voordelen van screen tourism te benutten.
Het MoU bouwt voort op de positieve impact die internationale samenwerking heeft, met bestaande overeenkomsten tussen de British Film Commission en Spanje, Italië, Oostenrijk en Noorwegen.
Tijdens FOCUS London organiseerden de NFC en BFC een paneldiscussie, gemodereerd door Adrian Wootton OBE. Nederlandse producent Floor Onrust (Occupied City, Midwinter Break), de Britse co-producent Reece Cargan (Midwinter Break, Where Dragons Live) en Anna Tenser Smith, uitvoerend producent van Steve McQueen’s nieuwe film Blitz bespraken als deelnemers aan het panel de creatieve, culturele en economische voordelen van Nederlands-Britse samenwerkingen en de betekenis van de ondertekening van het MoU.
Bovenste afbeelding: Adrian Wootton en Roeland Oude Nijhuis, foto door Luc Schol.