Spring naar inhoudSpring naar footer

Bijdrage voor vier internationale coproducties met Nederlands aandeel

Het Filmfonds verleent in de vijfde ronde van de Realisering voor minoritaire coproducties regulier van 2019 aan drie producties een bijdrage. Het gaat hierbij om twee speelfilms en één documentaire. Met de regeling Realisering minoritaire coproductie ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met gerede kans op internationale festivalselectie en internationale distributie, met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland.

Daarnaast heeft de Noors-Nederlandse co-productie 'Quest for Tonewood' een bijdrage ontvangen binnen de recent verlengde samenwerking met het Norwegian Film Institute. Het Nederlands Filmfonds en Norwegian Film Institute (NFI) zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om de coproductie van lange documentaires tussen Noorwegen en Nederland te stimuleren.

Toekenningen Realisering minoritaire coproductie:
March (
speelfilm)
Regisseur: Constantin Hatz
Scenarist: Constantin Hatz
Producent: Kinescope Film (DE), coproducenten: Witcraft Filmproduktion (AT), Isabella Films (NL)
Logline: In een klein, gestagneerd, bijna geheel uitgestorven dorp, bewoond door een bevolking, gehuld in werkeloosheid, duisternis en depressie, worstelt de 13-jarige Daniel een betekenis te vinden in de harde, onverzoenlijke natuur die hem omringt en zoekt naar buitenstaanders om hem heen die zijn lot delen.
Toegekende bijdrage: € 125.000

Reply to a Letter from Helga (speelfilm)
Regisseur: Ása Helga Hjörleifsdóttir
Scenaristen: Ása Helga Hjörleifsdóttir, Ottó Geir Borg en Bergsveinn Birgisson
Producent: Zik Zak Filmworks (IS), coproducenten: Ape&Bjørn (NO), Rotterdam Films (NL)
Logline: Een agrariër op leeftijd schrijft een brief aan zijn vroegere minnares, de vrouw die hij decennia eerder had kunnen volgen toen zij vertrok naar de stad. Heeft hij de juiste keuze gemaakt toen hij zijn echtgenote en het land verkoos boven deze ware liefde? Of heeft hij daarmee zijn eigen hart verraden?
Toegekende bijdrage: € 150.000

The Total Trust (documentaire)
Regisseurs: Yan Ting Yuen en Andreas Pichler
Producent: Filmtank (DE), coproducenten: Frozen Frogs (FR), Witfilm (NL)
Logline
: Kunnen mensen betere burgers worden als ze continu in de gaten gehouden worden en als ze afgerekend worden op hun ‘goede’ en ‘slechte’ gedrag? China probeert dit uit te zoeken en is bezig met een uitgebreid systeem van ‘ranking’ en digitale controle over alle burgers. Een groot sociaal experiment dat werkelijkheid lijkt te gaan worden, met verregaande implicaties voor de bevolking.
Toegekende bijdrage: € 50.000

Toekenning Realisering Noors-NL documentaire coproductie:
Quest for Tonewood (
documentaire)
Regisseur: Hans Lukas Hansen
Scenarist: Hans Lukas Hansen
Producent: Norsk Fjernsyn (NO), co-producent: BALDR film (NL)
Logline: In bepaalde Alpenbossen vindt men speciale bomen die hun gewicht in goud waard zijn. Hun waarde ligt in het unieke vermogen van het hout om geluid te versterken, waardoor het een eerste vereiste is voor de beste snaarinstrumenten ter wereld.Toonhout, een geschenk van bomen zo zeldzaam, op geheime en verlaten plekken, waardoor het vinden van de perfecte boom de zoektocht van een leven kan zijn.
Toegekende bijdrage: € 30.000

Aankomende deadlines
Voor Realisering minoritaire coproducties is de volgende deadline 13 januari 2020. Lees verder.

Still: Quest for Tonewood