Spring naar inhoudSpring naar footer

Bewogen Beeld: Jaarverslag 2021

2021: wederom een veelbewogen jaar voor de Nederlandse filmsector. Een tijd waarin de sector keer op keer met vereende krachten overeind probeerde te blijven en liet zien hoe wendbaar en weerbaar ze is.

Bij het Filmfonds investeerden we dankzij de coronasteunpakketten ruim 35 miljoen euro extra in de filmsector. Hiermee ondersteunden we in totaal 504 projecten en 9900 filmprofessionals. Ruim 90 filmtheaters, bioscopen en filmfestivals ontvingen daarnaast extra financiering om de crisis het hoofd te bieden.

Ondertussen liepen ook de reguliere regelingen en activiteiten door. Zo lanceerden we Cypher Cinema, een regeling waarbij we met een aantal gewoontes braken. Door de inzet van scouts konden we actief op zoek naar autodidacte makers uit de regio’s en overzeese gebieden, die vervolgens via video konden aanvragen. Ook kon de succesvolle pilot voor high-end tv-series met een jaar verlengd worden. Sinds de start van de pilot in 2017 hebben in totaal 65 projecten gebruik gemaakt van de regeling, met een verwachte besteding van 161 miljoen euro aan productie-uitgaven in Nederland.

Genoeg reden dus voor een bomvol jaarverslag waarin we met veel makers terugkijken op het afgelopen jaar, collega’s reflecteren op de belangrijkste ontwikkelingen binnen het Filmfonds en een vernieuwde vormgeving die dit moeizame jaar toch wat extra glans hoopt te geven.

Lees het jaarverslag van 2021 via ISSUU

Download de pdf hier