Spring naar inhoud Spring naar footer

BELANGRIJK! Wijzigingen reglementen 2021

Per 1 januari treedt het nieuwe beleidsplan voor de periode 2021-2024 in werking. Ter voorbereiding daarop en de daarbij aangekondigde veranderingen zijn alle reglementen van het Fonds geactualiseerd.

De veranderingen hangen samen met de nieuwe afdeling Selective Funding die van 1 januari verantwoordelijk wordt voor de selectie van alle aanvragen voor de ontwikkeling en realisatie van films van Nederlands talent, over alle genres: speelfilm, documentaire, animatie, korte film, experimenteel, interactief, enzovoorts.

Enkele uitgelichte aanpassingen zijn:

  • De verruiming aanvraag mogelijkheden bij ontwikkeling en realisering om ook nieuwe makers en filmideeën via specifieke regelingen of oproepen aan te trekken
  • Het Filmfonds richt zich op de onafhankelijke filmproductie. Waar aan selectieve zijde meer ruimte is voor maatwerk in de best mogelijke uitbreng, wordt bij de Incentive benadrukt dat binnen de strikte financieel-zakelijke kaders de regeling gericht is op filmproducties primair gericht op een gedegen bioscoop uitbreng.
  • In lijn met het regeringsbeleid worden ook de reeds binnen de sector gehanteerde codes voor fair practice, diversiteit en inclusie alsook cultural governance onderdeel van de subsidieverstrekking.
  • In afstemming met het Ministerie van OCW wordt het naast Bonaire, Saba en St. Eustatius ook voor andere delen van het Koninkrijk mogelijk om voor selectieve steun aan te vragen, namelijk voor Curaçao, Aruba en St. Maarten. Meer informatie hierover volgt.
  • Vanaf 2021 zullen distributiemiddelen gebundeld en gerichter ingezet worden om de door het Fonds gesteunde films de beste kans van slagen bij de uitbreng te geven, zo ook een aantal buitenlandse arthousefilms.

De volledige toelichting is hier alvast per deelreglement (2021) te lezen. De goedgekeurde reglementen voor 2021 gaan per 1 januari van kracht, maar staan ook al online op, onder meer, deze pagina.