Spring naar inhoudSpring naar footer

Bankier van het Verzet Nederlandse Oscarinzending

Bankier van het Verzet van regisseur Joram Lürsen is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film.

Bankier van het Verzet werd uit 9 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. Op 22 januari 2019 worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt. De 91e Oscaruitreiking vindt plaats op 24 februari 2019.

Bankier van het Verzet is geschreven door Marieke van der Pol en Thomas van der Ree/Winchester McFly en geproduceerd door Sytze van der Laan, Sabine Brian en Alain de Levita voor NL Film en TV (NL) in coproductie met de Evangelische Omroep (EO) en Zilvermeer Productions (BE).

De film vertelt het waargebeurde, onbekende verhaal van de grote Nederlandse verzetsheld bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Wanneer hem tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer Gijs van Hall (Jacob Derwig) bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankier van het verzet.

Bankier van het Verzet werd in maart uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en trok bijna 400.000 bezoekers. De film heeft deze week maar liefst 12 Gouden Kalf-nominaties in de wacht gesleept, onder andere in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Mannelijke Hoofdrol voor Jacob Derwig. Als een van de drie best bezochte Nederlandse films van dit jaar is de speelfilm daarnaast genomineerd voor de Gouden Kalf-publieksprijs.

Distributeur Dutch FilmWorks heeft de speelfilm in Nederland uitgebracht en verkocht aan Netflix. Vanaf 11 september biedt Netflix de film wereldwijd aan, met uitzondering van China, België en Nederland (in België is Bankier van het Verzet vanaf 15 oktober via Netflix te zien en in Nederland vanaf 1 mei 2019).

(bron: Eye International)