Spring naar inhoudSpring naar footer

Acht toekenningen Ateliers: beginnende scenaristen

In het kader van talentontwikkeling voor nieuwe makers heeft het Filmfonds acht bijdragen van elk €10.000 toegekend binnen de regeling Ateliers voor beginnende scenaristen. Binnen Ateliers krijgen scenarioschrijvers de mogelijkheid om, met inzet van een intensief coaching traject, een nieuw treatment of scenario te schrijven. Voorop staat hierbij dat de makers aan het ontwikkelen van hun handschrift kunnen werken en binnen het Atelier kunnen experimenteren.

Juist in deze tijd hecht het Filmfonds extra belang aan het blijven stimuleren van makers en hun projecten. Gezien de bijzondere omstandigheden zijn daarom in plaats van zes, acht makers geselecteerd uit de 54 inzendingen. De volgende vrijplaatsen zijn toegekend:


Douwe Nagelmaker met Een Waargebeurd Verhaal

Een verlegen 10-jarige jongen krijgt bij het maken van zijn YouTube-filmpjes hulp van een volwassen man, met wie hij een vriendschap opbouwt die langzaam overgaat in een seksuele relatie.


Jelmer Wristers met Hans Was Here

Na de dood van zijn vader keert de dakloze Hans terug in zijn geboortedorp. In afwachting van het besluit van de schuldsanering over de verkoop van het huis proeft hij van een ander leven. En hoopt dat dit meer is dan een vreemde vakantie naar het verleden.


Amira Duynhouwer met Impasse

Ana’s (27) leven lijkt al jaren stil te staan wanneer ze haar jeugdvriend Jesse (28) tegenkomt op een warme zomeravond in Deventer. Ze brengen de nacht samen door, herinneringen ophalend - en komen er gaandeweg achter waarom ze nooit samen geëindigd zijn.


Rosita Wolkers met Niemandsland

Een moeder en haar vier dochters zitten in de auto op weg naar hun toekomst: naar het nieuwe huis dat ver weg ligt van hun vader, hun vrienden en de opwinding van de grote stad. Als er onderweg steeds meer onverklaarbare dingen gebeuren, begint het te dagen: Zijn ze dood?


Kurt Platvoet met Zwak Vlees

In een Nederland waar blindmakende gifwolken voorbij trekken, zint een eco-terrorist op wraak op de vervuiler die hij verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn familie.


Shafelly Snijders met Toen Wij uit Suriname Kwamen

Lichtvoetige en ontroerende familiefilm over de Surinaamse 11-jarige Nettie die met haar zusje en moeder vlucht naar het Nederland van de jaren ’60. In Nederland wordt ze geconfronteerd met het feit dat ze ‘anders’ is, tegelijkertijd kan ze daar in Nederland voor het eerst zichzelf zijn.


Bilal Choudry met Hussein

Een taxichauffeur worstelt om rapper te worden. Als zijn vrouw na een auto-ongeluk zwanger blijkt en abortus wilt plegen, raakt hij zwaar depressief. Hij neemt uiteindelijk afscheid van zijn droom met een laatste rap en wordt daarbij gezien door het publiek en zijn vrouw die hun kind besluit te houden.


Floor Houwink ten Cate met On Speaking Terms

Veertien jaar na de scheiding, eten vier voormalige gezinsleden voor het eerst weer samen tijdens een obscure dinnershow. Waar allen naar uitkeken, wordt een vluchtige samenkomst in een langdurig uiteen waaieren waarin gebroken dromen, onbeantwoorde verlangens, grote vreugde en diepgewortelde pijn elkaar naadloos opvolgen en in elkaar grijpen.