Spring naar inhoud Spring naar footer

961.000 euro Europese steun voor 4 Nederlandse coproducties

Drie majoritair Nederlandse films en een minoritaire film krijgen Europese realiseringssteun van Eurimages. De majoritair Nederlandse speelfilms Monk, Meester Kikker en Walking to Paris krijgen totaal 761.000 euro en de minoritaire coproductie Rehepapp 210.000 euro. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten.

Monk van schrijver Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho en regisseur Ties Schenk ontvangt 190.000 euro aan Europese ondersteuning van Eurimages. Nederlandse producent is Viking Film in coproductie met A private View uit België. Deze productie ontving eerder steun van het Nederlands Filmfonds.

Meester Kikker van schrijver Mieke de Jong en regisseur Anna van der Heijde ontvangt 291.000 euro Europese ondersteuning van Eurimages. De Nederlandse producent is BosBros in coproductie met Prime Time uit België. Deze productie ontving eerder steun van het Nederlands Filmfonds.

Walking to Paris van schrijver en regisseur Peter Greenaway ontvangt 280.000 euro aan Europese ondersteuning van Eurimages. De film is een coproductie tussen de Nederlandse producent Cinatura, Cobra Film uit Zwitserland, Abis studio uit Roemenië en CDP uit Frankrijk.

De Nederlands minoritaire coproductie Rehepapp van regisseur Rainer Sarnet ontvangt 210.000 euro van Eurimages. De film is een co-productie met Estland. De Nederlandse co-producent is PRPL in coproductie met de Estlandse producent Homeless Bob productions. Deze productie ontving eerder steun van het Nederlands Filmfonds.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft reeds 1560 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.