Spring naar inhoudSpring naar footer

865.000 euro Europese steun voor 4 Nederlandse coproducties

Drie majoritair Nederlandse en een minoritaire film krijgen Europese realiseringssteun van Eurimages. De majoritair Nederlandse speelfilms Tulpen, Eer, Liefde en een Fiets, Laila M, Toen mijn vader een struik werd krijgen totaal € 725.000 en de minoritaire Nederlandse speelfilm Oblivion Verses krijgt € 140.000. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten na selectie uit 58 filmprojecten.

Laila M van scenaristen Mijke de Jong en Jan Eilander en regisseur Mijke de Jong ontvangt € 155.000 aan Europese ondersteuning van Eurimages. Nederlandse producent is Topkapi films in coproductie met Menuet (B) en Chromosom Film Production (D).

Tulpen, Eer, Liefde en een Fiets van regisseur Marleen Gorris en scenarist Peter van Wijk ontvangt € 420.000 van Eurimages. Nederlandse producent is FATT Productions in coproductie met Draka Production (It) en DCP Film & TV (Can).

Toen mijn Vader een Struik werd van scenaristen Nicole van Kilsdonk en Maureen Versprille en regisseur Nicole van Kilsdonk krijgt € 150.000 van Eurimages. Hoofd-producent is Lemming Film in coproductie met Minds Meet (B) en Nukleus Film (Kr).
De Nederlands minoritaire coproductie Oblivion Verses krijgt €140.000 van Eurimages. Oblivion Verses van Iraanse regisseur Alireza Khatami is een Nederlands Filmfonds+Hubert Bals Fonds project. De producent is House on Fire (Fr) met coproducenten Endorphine Production (D) en het Nederlandse Lemming Film.
Alle geselecteerde producties ontvingen eerder al een toekenning van het Nederlands Filmfonds. Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft reeds 1654 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages. Met de vier filmproducties die in de eerste ronde van het jaar werden geselecteerd heeft Nederland inmiddels voor acht producties steun van Eurimages verworven voor een totale bijdrage van € 1.826.000.