Spring naar inhoudSpring naar footer

2021: een lastig jaar voor de filmsector 

Het bioscoopbezoek in Nederland was in 2021 historisch laag, volgens vandaag gepubliceerde cijfers van NVBF/FDN:
  • Het totale bioscoopbezoek viel terug met 14,6% ten opzichte van 2020. Bezoek aan de Nederlandse film daalde iets minder met 9,7%.
  • De 51 Nederlandse en majoritair Nederlandse films die in de bioscopen en theaters uitgebracht werden, presteerden sterk met een marktaandeel van 23% (2020:22%).
  • De Slag om de Schelde werd het best bezocht met 507.685 bezoeken en is de derde best bezochte film van 2021 na No Time To Die en Fast & Furious 9.

Hoewel er dit jaar meer concurrentie was van grote internationale titels deden de Nederlandse films het ook in 2021 goed. Naast De Slag om de Schelde waren de films Luizenmoeder – de Film (470.114 bezoeken), Bon Bini: Judeska in da House (279.074 bezoeken) en Alles op Tafel (272.958 bezoeken) populair onder bezoekers.

Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking nam af van 2,2 in 2019, naar 1 in 2020 en 0,8 in 2021. Een historisch dieptepunt. De totale omzet uit kaartverkoop kwam in 2021 uit op 143 miljoen euro, een afname van 5,5% ten opzichte van 2020. De Jan Nijland Zilveren Roos werd uitgereikt aan René Mioch, het Zilveren Roosje ging naar Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion).

Het Filmfonds lanceerde vanuit verschillende steunpakketten een breed pakket aan maatregelen om de Nederlandse sector zo goed mogelijk te ondersteunen. Specifiek om de zichtbaarheid te waarborgen kon beroep gedaan worden op de Full Circle Vertoningsregeling, de Full Circle Distributieregeling en de steunmaatregel Extra distributiebijdrage hernieuwde uitbreng.
Andere steunmaatregelingen waren bijvoorbeeld Cypher Cinema, de Steunmaatregel Productie, de Garantieregeling pandemie 2021, Versoepeling subsidievoorwaarden en verruiming bevoorschotting, Steunmaatregelen VAF en de Versnelde procedure revolverende middelen. Ook ondersteunde het Fonds weer het veilig draaien van films en series middels het COVID-19 protocol voor de audiovisuele sector. Het Fonds is in overleg met het ministerie over ondersteuningsmogelijkheden in 2022.

Vooruitkijkend staat er een enorm aanbod aan uitgestelde Nederlandse (en minoritair Nederlandse) producties gereed voor bioscooprelease, zoals onder meer Mascotte, Met Mes, Zee van Tijd, Marokkaanse Bruiloft, Knor (geselecteerd voor de Berlinale 2022), Pink Moon, De Schatten van de Krim, Thuiswitz, Soof 3, The Silence of the Tides en Three Minutes a lenghtening.

Lees het volledige persbericht van Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) hier.

Beeld: De Slag om de Schelde