Spring naar inhoudSpring naar footer

12 jaar Filmfonds: Dorien van de Pas 

Dorien van de Pas rondt deze week haar laatste termijn af als Hoofd New Screen NL, het Fondsloket voor nieuw talent.

Dorien startte in 2009 als Hoofd speelfilm en werd vervolgens Filmconsulent. Daarnaast stond ze aan de basis van een nieuwe afdeling als Hoofd New Screen NL; een veilige plek voor eigenzinnige en nieuwe makers. In deze functie was zij verantwoordelijk voor alle programma’s bedoeld voor beginnend en nieuw talent. In de laatste tien jaar heeft zij met haar team vele nieuwe talenten zien binnenkomen en kunnen begeleiden. Dwars door alle categorieën en disciplines heen wisten gepassioneerde makers New Screen NL te vinden. Van low budget speelfilm, documentaire, animatie, onderzoek & experiment, immersieve en interactieve projecten, korte film, tot de verschillende samenwerkingsprojecten met de omroep.

Van de Pas had een scherp oog voor het herkennen van talent. Zij deed het maximale om eigenzinnige makers kansen te geven zichzelf te ontwikkelen in het vinden van hun eigen beeldtaal en stijl. Zij benadrukte altijd dat het Fonds de verantwoordelijkheid heeft om actief naar nieuw talent op zoek te gaan en bezocht regelmatig AV-opleidingen en academies om de mogelijkheden en regelingen van het Fonds onder de aandacht te brengen.
Vorige week presenteerde ze de uitreiking van de Filmfonds Wildcards 2020 aan de winnaars op basis van hun afstudeerfilm. Haar oog voor talent en het begeleiden hiervan betitelde zij altijd als een krachtiger jeugd-elixer dan Botox.

Dorien van de Pas was ook de Nederlands afgevaardigde bij Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa. Gepassioneerd en kundig opereerde zij zowel met Nederlandse makers en stakeholders als in haar internationale contacten. Bijvoorbeeld om met souplesse en succes bij Eurimages te pleiten voor ondersteuning van Nederlandse projecten.

Bero Beyer: “Met gedreven enthousiasme, een fantastisch besef van cinematografische empathie en een feilloos gevoel voor talent heeft Dorien een grootse bijdrage geleverd aan de Nederlandse filmwereld. Namens het fonds, de vele, vele makers en zeker ook namens mezelf wil ik Dorien hier voor danken.”

Van de creativiteit en films voortgekomen uit De Verbeelding, DocLab-projecten of Teledoc Campus, van dansfilm tot Nederlandse Oscar kanshebber Ultrakort, Dorien van de Pas heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan alle Nederlandse producenten, regisseurs, scenaristen, crew en cast die deze films tot leven riepen. Bij het Filmfonds vertrekt een Icoon.