Spring naar inhoudSpring naar footer

10 jaar Film Production Incentive: stimuleringsmaatregel genereert ruim €880 miljoen

De jaarlijks terugkerende Monitor naar de effecten van de Film Production Incentive laat zien dat de stimuleringsmaatregel over de afgelopen tien jaar €880,5 miljoen aan productie-uitgaven binnen Nederland heeft gegenereerd. Dit betekent dat voor elke toegekende euro gemiddeld €4,12 aan productie is uitgegeven ten bate van de Nederlandse film en av-industrie. Meer dan de helft van de films en series die een financiële bijdrage kregen, kwam met internationale partners tot stand.
  • In totaal ontvingen 565 filmprojecten een bijdrage van €152,7 miljoen en genereerden daarmee €640,8 miljoen aan bestedingen in Nederland.

    Van deze 565 filmprojecten was 136 documentaire, 20 lange animatiefilm en 409 speelfilm. Recente voorbeelden zijn het voor Locarno geselecteerde Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, Lemming Film) en het voor de Cannes Special screenings geselecteerde De Bezette Stad (Steve McQueen, scenario: Bianca Stigter, Family Affair Films).

  • Sinds 2017 komen high-end series ook in aanmerking voor de incentive-regeling. Over de afgelopen jaren ontvingen 90 serieproducties een bijdrage van €61 miljoen en genereerden daarmee €239,7 miljoen aan bestedingen in Nederland.

    Deze 90 serieprojecten bestonden uit 19 documentaireseries, 10 animatieseries en 61 dramaseries. Recente voorbeelden zijn Dag en Nacht (Joram Lürsen, Kim van Kooten, Lemming Film), Santos (Giancarlo Sánchez, Ivan Barbosa, Chris Westendorp & Ashar Medina, Topkapi TV) en De Joodse Raad (Paula van der Oest, Roos Ouwehand & Paul Jan Nelissen, Levitate Film) en Maxima (Agustina Marcri, Joosje Duk, Saskia Diesing, Marcela Guerty, Judith Goudsmit, Sytske Kok, Diede Zillinger Molenaar, Ilse Ott, Marnie Blok, Millstreet Films).

    Bijna de helft van deze series kwam in internationale coproductie tot stand, met onder meer België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Noorwegen en de Verenigde Staten.

De Film Production Incentive is in 2014 geïntroduceerd om internationale samenwerking, professionaliteit en productieactiviteit in Nederland te stimuleren. Daarnaast versterkt de Incentive de internationale concurrentiepositie van Nederland als aantrekkelijk filmproductieland. Het is een regeling in de vorm van een zogenaamde cash rebate: een productiemaatschappij kan voor een productie een financiële bijdrage van 35% van de productiekosten ontvangen, indien deze aantoonbaar in Nederland worden besteed.

De Monitor Economische Effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland over de periode juli 2014 tot en met december 2023 is uitgevoerd door Het Creatief Kapitaal. De volledige resultaten van de Monitor kun je hier lezen.

Een infographic met data over de Film Production Incentive van de afgelopen tien jaar.