Spring naar inhoud Spring naar footer

Zijne Majesteit de Koning brengt bezoek aan filmsector

Op woensdagmiddag 27 januari bracht de koning een online bezoek aan een aantal mensen van de Nederlandse filmsector. Hij wilde zich graag laten informeren over de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen die getroffen worden voor de sector. De koning had zich goed ingelezen, stelde gerichte vragen en stak de filmindustrie een hart onder de riem. Onder de deelnemers was veel waardering voor de betrokkenheid en kennis van zaken van de koning.

De koning sprak met de directeur van het Filmfonds Bero Beyer, filmregisseur Eché Janga van de Nederlandse Oscar-inzending Buladó, filmdistributeur Pim Hermeling van September Film, Anna Pedroli van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie en Marjan van der Haar van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) over de gevolgen van de pandemie op de Nederlandse film en het filmklimaat in Nederland. De gespreksdeelnemers informeerden hem over de impact van corona op het maak- en distributieproces van nieuwe films, het belang van samenwerking in de filmsector, hoe zij ondanks de maatregelen met nieuwe filmproducties hebben kunnen starten en hoe een filmfestival in hybride vorm werkt.

De bioscopen waren vertegenwoordigd door Gulian Nolthenius van NVBF, Jacques Hoendervangers Pathé Theatres, Ad Westraete van CineCity Vlissingen en Pepijn Kuyper van filmtheater LantarenVenster Rotterdam. Zij vertelden over de uitdagingen tijdens de eerste coronagolf en over de creatieve wijze waarop zij de bioscopen draaiende hebben proberen te houden. Daarnaast illustreerden zij het effect van de tweede golf en de lockdown op hun bedrijven en werd er vooruitgeblikt op de tijd na de pandemie. Bekijk hierboven een compilatie van het gesprek.