Spring naar inhoudSpring naar footer

Zes Nederlandse coproducties naar Sundance

Zes Nederlandse films (5 internationale coproducties met Nederland en 1 Nederlandse film) zijn geselecteerd voor het Sundance Film festival 2016. Dit belangrijkste Amerikaanse filmfestival vindt plaats van 21 tot 31 januari 2016.

Belgica en Mammal zijn geselecteerd voor de ‘World Cinema Dramatic Competition’. Openingsfilm Belgica is een Vlaams/Frans/Nederlandse speelfilm geregisseerd door Felix van Groeningen van producent Menuet, Nederlandse coproducenten Topkapi Films (NL) en Pyramide Productions (FR). Mammal van regisseur Rebecca Daly is een Iers/Nederlands/Luxemburgse speelfilm van producent Fastnet Films en coproducenten Rinkel Film (NL) en Calach Films (LU).

Voor de ‘World Cinema Documentary Competition’ werd The Land of the Enlightened geselecteerd. De film, geregisseerd door Pieter-Jan De Pue is een Vlaams/Iers/Duits/Nederlandse coproductie tussen hoofdproducent Savage Film en Eyeworks (BE), Fastnet Films (IE), Gebrueder Beetz Produktion (DL) en Submarine (NL).

De Nederlandse jeugdfilm Boskampi's (Little Gangsters) is geselecteerd voor het programmaonderdeel Sundance Kids. De film is geregisseerd door Arne Toonen en geproduceerd door Shooting Star in coproductie met Hazazah (NL).

De Iers/Nederlandse/Franse film Love & Friendship van regisseur Whit Stillman beleeft zijn wereldpremière tijdens het Sundance Film Festival. Het camerawerk voor de film, met in de hoofdrollen Chloë Sevigny en Kate Beckinsale, is van Nederlander Richard van Oosterhout. De film werd geproduceerd door het Ierse Blinder Films in coproductie met Revolver Amsterdam (NL), Chic Films (FR) en Westerly Films (IE).

Tijdens het Sundance programma ‘Spotlight’ draait de Iers/Grieks/Frans/Engels/Nederlandse coproductie The Lobster geregisseerd door Yorgos Lanthimos en geproduceerd door het Ierse Element Pictures in coproductie met o.a. Lemming Film (NL). The Lobster is momenteel te zien in 26 Nederlandse bioscopen.

Still: Love & Friendship