Spring naar inhoud Spring naar footer

Yiuloon Lee nieuwe filmconsulent Animatie

Per 1 september 2022 start Yiuloon Lee als filmconsulent Animatie. Hij neemt daarmee geleidelijk de taken over Erik van Drunen, van wie het fonds eind december afscheid neemt na een termijn van 5 jaar.

Bero: “De Nederlandse animatiesector is zich frame voor frame en in hoog tempo aan het ontwikkelen met ambitieuze en eigenzinnige producties, kort en lang, tot gevolg. Voor de rol die Erik als consulent daarbij gespeeld heeft zijn we hem dank en respect verschuldigd. We zijn zeer blij met de komst van Yiuloon, die, gedreven door zijn liefde voor cinema, manga en anime, na 15 jaar in het buitenland te hebben gewerkt met een respectabel portfolio en ontelbare ervaringen rijker naar Nederland is teruggekeerd en Erik’s rol bij het fonds zal overnemen.”

Yiuloon: “Het is mij een eer om vanuit het Nederlands Filmfonds onze animatietalenten te koesteren, zowel nieuw als oud, groot en klein. Ik vind het uiterst belangrijk om een nog eerlijker en gelijker speelveld te creëren voor hen die een goed en oprecht verhaal te vertellen hebben. Ik zal mijn ervaringen en mijn frisse blik hiervoor inzetten en hopelijk bewegen we ons verder het wereldtoneel op.”

Yiuoloon Lee

De doorbraak van het Japanse anime in het Westen brak met het idee dat animatie uitsluitend voor kleine kinderen is bestemd en liet zien dat het een volwaardige vorm van cinema is. Yiuloon studeerde destijds aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en het inspireerde hem om zich met volle overgave te storten op een carrière in de animatie industrie, in de hoop zich ooit bij de grote anime meesters te mogen aansluiten en animatie als cinema aan een groter publiek te brengen.

Na zijn afstuderen vertrok Yiuloon al snel naar het buitenland. Een kans die hem in eerste instantie dichterbij zijn droom bracht, maar ook één waardoor hij zich telkens opnieuw moest uitvinden en bewijzen.

Inmiddels is Yiuloon als animatieregisseur en supervisor jarenlang verantwoordelijk geweest voor een aantal bekende titels, waaronder Winx Club en Monster Allergy (Rainbow SpA) waarvoor hij vaak werd gestationeerd in Azië. Daar werd zijn expertise steeds vaker opgemerkt door lokale Aziatische producenten met internationale ambities en werd hij veelvuldig gevraagd als regisseur, maker en bedenker van verschillende aspirant animatie speelfilms. Daarnaast was Yiuloon een schakel tussen Europese studio’s en Aziatische (veelal Chinese) studio’s voor het leggen van contact en het overbruggen van culturele verschillen. “Jarenlang heb ik me in de wereldwijde animatiescene begeven en deze op de voet gevolgd. Ik heb projecten, studio’s en markten zien komen en gaan en kan inmiddels concluderen dat alles in de animatiescene met elkaar is verbonden en invloed heeft op elkaar."

Erik van Drunen blijft tot 2023 aan als filmconsulent bij het Filmfonds, maar zal na 1 november 2022 geen nieuwe aanvragen voor animatieprojecten meer in behandeling nemen.