Spring naar inhoud Spring naar footer

Wereldpremière LA HOLANDESA op Toronto International Film Festival

La Holandesa (internationale titel: Messi and Maud) van Marleen Jonkman beleeft zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF).

La Holandesa* van Marleen Jonkman beleeft zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF). De eerste speelfilm van regisseur Jonkman en scenarioschrijfster Daan Gielis is geselecteerd voor het Discovery programma. La Holandesa is geproduceerd door Smarthouse Films (NL), in coproductie met Leitwolf Filmproduktion (DE) en FATT Productions (NL).

La Holandesa gaat over het Nederlandse koppel Maud en Frank die in Chili op vakantie zijn voor een nieuwe start. Ze hebben namelijk net gehoord dat ze na acht jaar proberen definitief geen kinderen kunnen krijgen. Maar Maud kan het niet accepteren en verdwijnt na een knallende ruzie met Frank. In haar eentje reist ze van het zuiden naar het noorden van Chili en met het veranderen van de natuur en door een ontmoeting onderweg verandert ook Maud en hervindt ze zichzelf.

De minoritaire coproductie Oblivion Verses* van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami en gecoproduceerd door Lemming Film is ook geselecteerd voor Discovery. De film zal voorafgaande Toronto in wereldpremière gaan in de Orizzonti competitie van het filmfestival van Venetië.

Eerder kondigde TIFF al de selectie aan van acht andere Nederlandse (co)producties, waarvan vijf worden gepresenteerd in de Contemporary World Cinema sectie:

De wereldpremière van Tulipani*, van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Mike van Diem is onderdeel van het Contemporary World Cinema programma. Tulipani is een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Tulipani, geproduceerd door FATT Productions, opent in september de 37e editie van het Nederlands Filmfestival.

Verdwijnen* van regisseur Boudewijn Koole beleeft zijn internationale première in Toronto. In de film, geproduceerd door The Film Kitchen, verloopt het jaarlijkse bezoek van Roos aan haar moeder in Noorwegen dit keer anders. Ze heeft slecht nieuws. Het verleden maakt het voor Roos echter onmogelijk haar moeder dit te vertellen.Verdwijnen was eerder dit jaar te zien in de Nederlandse bioscopen.

Ook de wereldpremière van Urszula Antoniak's Beyond Words*, een Pools-Nederlandse coproductie (NL coproducent: Family Affair Films) wordt gevierd tijdens TIFF. Antoniak vertelt hierin het verhaal van Michael, een archetypische intelligente en zeer succesvolle advocaat in Berlijn, die zijn Poolse afkomst geheim probeert te houden. Door het onverwachte bezoek van zijn doodgewaande vader, raakt Michael in een identiteitscrisis.

De minoritaire coproducties Good Favour*, van Rebecca Daly en gecoproduceerd door Viking Film, en The Journey van filmmaker Mohamed Jabarah Al-daradji (geproduceerd door het Brits/Nederlandse HUMAN Film), worden ook vertoond binnen Contemporary World Cinema.

Een andere minoritaire coproductie is geselecteerd voor Special Presentations: Racer and the Jailbird* van regisseur Michaël R. Roskam. De film met in de hoofdrollen Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos, is gecoproduceerd door Kaap Holland Film en Submarine en zal in Venetië zijn wereldpremière beleven.

In de Short Cuts competitie is de korte animatiefilm Catastrophe*, geregisseerd door Jamille van Wijngaarden en geproduceerd door Keplerfilm, opgenomen. Jamille van Wijngaarden studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie en won onlangs voor de VR film Ashes to Ashes die zij co-regisseerde, de Dutch VR Award. In Catastrophe gaat een klein parkietje plots dood en wijzen alle vingers naar de kat. Wanhopig probeert hij de hele boel te redden, maar eigenlijk gaat het vanaf hier pas echt compleet mis.

Zama*, de nieuwste speelfilm van de Argentijnse filmmaakster Lucrecia Martel, gecoproduceerd door Lemming Film is onderdeel van TIFF's Masters programma. De wereldpremière van Zama vindt plaats tijdens het aankomende internationale filmfestival van Venetië.

De 42e editie van het Toronto International Film Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september.

*Film is ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: EYE International