Spring naar inhoudSpring naar footer

Ultrakorte animatiefilms 2020 geselecteerd

Voor de elfde editie van Ultrakort zijn zes nieuwe plannen geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 50.000. Ultrakort is de competitie voor korte animatiefilms waarbij filmmakers de mogelijkheid krijgen hun film – met een speelduur van maximaal twee minuten – aan een groot publiek te tonen.

Na het tienjarige jubileum gaat Ultrakort dit jaar door in een nieuw jasje en met nieuwe partners. Het Nederlands Filmfonds en Fonds 21 verwelkomen nieuwe partners bioscoopexploitant Vue en het Nederlands Filmtheater Overleg. Met deze nieuwe partners kan niet alleen het aanbod, maar ook het bereik worden verbreed en vernieuwd. Vue en de Nederlandse Filmtheaters brengen de films vanaf de zomer van 2020 in roulatie, en bieden daarmee een breed platform voor Nederlands animatiefilmtalent.

De geselecteerde projecten die als voorfilm in Vue Bioscopen te zien zullen zijn:

Cliffhanger
Regie: Jasper Loos
Scenario: Diederick Geers
Productie: Valk Productions
Logline: De jacht van een cowboy loopt uit tot een reis door de filmgeschiedenis.

Inkt
Regie: Erik Verkerk
Scenario: Erik Verkerk en Joost van den Bosch
Productie: Ka-Ching Cartoons
Logline: Een ultrakorte stereo 3d-film waarin een inktvis met smetvrees probeert de aandacht van een schoonmaker te trekken, nadat een kindje de ruit van zijn zeeaquarium besmeurd.

Steward
Regie en Scenario: Jim Süter
Productie: Keplerfilm
Logline: Steward is gek op voetbal, fan van zijn club en idolaat van de ster van het team. Als een horde opgefokte hooligans hem voor de gek denkt te kunnen houden wint zijn passie als voetbalfan het van zijn plicht als steward. Wanneer hij de kans ziet zijn droom te verwezenlijken, laat hij zich door niets en niemand weerhouden.

Tourist Trap
Regie: Vera van Wolferen
Scenario: Britt Snel
Productie: Family Affair Films
Logline: Jeep is op zoek naar dé unieke vakantielocatie; een paradijselijk eiland met ongerepte natuur en bijzondere tropische vogels. Daar aangekomen komt Jeep erachter dat hij niet de enige avonturier is. Wat begint als een idyllisch tripje loopt al snel uit tot een helse Tourist Trap waaraan geen ontsnappen mogelijk is.

De geselecteerde projecten die als voorfilm in de Nederlandse Filmtheaters te zien zullen zijn:

Journeys
Regie: Maurice de Bruijne
Scenario: Randy Oost
Productie: Volya Films
Logline: Een figuur zit vast op een eenzame reis, maar dan wordt er een ander zichtbaar. Hun koersen lijken te gaan kruisen, en na nerveuze en enthousiaste anticipatie volgt een intense ontmoeting. Maar dan drijven de figuren weer uit elkaar, gedwongen hun solitaire koersen voort te zetten, achterblijvend met zowel hartzeer als dankbaarheid.

Tram
Regie en scenario: Olga van den Brandt
Productie: Stichting il Luster Films
Logline: Een muzikale tramrit door Amsterdam in de jaren 30 laat zien dat hoewel rijk en arm letterlijk dicht op elkaar leven, hun individuele levens enorm ver van elkaar verwijderd staan.

De aanvragen waren dit jaar zeer origineel en het niveau hoog. Bij de selectie is onder meer gekeken naar de inhoudelijke kwaliteit en originaliteit van het project, de vormgeving en de regievisie.

De vier voor Vue geselecteerde films zullen worden vertoond in het voorprogramma van grote speelfilms in de 20 Vue-bioscopen verspreid door het hele land. Dit jaar zijn voor het eerst twee extra projecten geselecteerd speciaal voor vertoning als voorfilm in Nederlandse Filmtheaters. Ultrakort-films stonden eerder in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Finding Dory, Bridget Jones’s Baby, Spectre, Gooische Vrouwen 2 en The Dark Knight Rises.